Botswana: adrenalinekick voor gevorderden

Botswana: adrenalinekick voor gevorderden

0 301

Een reisspecial zonder safari-reportage is als een Kür op muziek zonder choreografie. Sommige dingen kunnen gewoon niet zonder elkaar. Daarom reisde Hoefslag af naar Botswana, een van de weinige plekken op de wereld waar je olifanten en luipaarden kunt bewonderen vanaf een paardenrug.

We galopperen door een droog, nu nog tamelijk dor landschap. Het regenseizoen is net begonnen, dankzij de korte maar heftige stortbuien die binnenkort volgen, zal het gebied snel weer groen kleuren. Gids Mpho galoppeert voor ons uit. Hij heeft een geladen geweer op zijn rug, een zogeheten bullwhip hangt aan de voorkant van het zadel op de schouder van zijn paard. Het geweer is een leeuwen-voorzorgsmaatregel, de zweep moet olifanten op afstand houden. ‘Een slag van deze zweep klinkt als een geweerschot, meestal is het wel genoeg om de olifant tijdens een eventuele aanval te laten omdraaien’, verzekert hij tijdens de briefing met een geamuseerde grijns op zijn gezicht. Kijkend naar zijn achter-gids West die op dat moment geen spier vertrekt, beseffen ook de andere safari-gangers uit de groep dat onze Mpho niet eens een grapje maakt.

Als een goed boek

Ik heb iemand ooit horen zeggen dat op safari gaan hetzelfde is als een goed boek lezen. Je wilt de bladzijden blijven omslaan, het niet meer wegleggen en na het lezen laat de schrijver je met kippenvel op de armen achter. Verlangend naar meer. Mooi gezegd, want dit is exact wat Afrika met je doet. Je kunt daarna geen reclamespotje met een oranje, zakkende zon en bijbehorende muziek meer zien zonder terug te willen naar dit alles overtreffende continent. Ik heb het aan den lijve ondervonden. De persoon achter bovenstaande anekdote, ervoer zijn safari overigens vanuit een terreinwagen. Maar wat nu als je die olifanten ziet vanaf een paardenrug, wetend dat deze grote, grijze reuzen zich in een seconde kunnen transformeren van vredige planteneter tot genadeloze bulldozer? Er gaat niets boven een rengalop over de savanne. Tijdens zulke magische momenten combineer je als paardenmens de Afrika-passie met een fijne overdosis adrenaline. Verslaving gegarandeerd, weet dus waar je aan begint voordat je mijn sporen volgt naar Botswana’s Tuli-blok.

Smaakt bovenstaande naar meer? In onze Reisspecial neemt Hoefslag-freelancer Lotty van Hulst je verder mee op een betoverende safari.

Tekst/Foto: Lotty van Hulst

Reacties