Botbreuken ontstaan meestal in de wei

Botbreuken ontstaan meestal in de wei

Een onderzoeksteam uit Zwitserland ondervond dat er vaker breuken bij rijpaarden ontstaan terwijl ze in de wei staan dan wanneer er op gereden wordt, tijdens de training of op wedstrijd.

Onderzoeksleider Brice Donati van de Veterinaire kliniek Zürich stelt dat verwondingen die in de wei zijn opgelopen niet meer of minder hardnekkig zijn dan bijvoorbeeld die tijdens een val tijdens het rijden.

Trap van ander paard

Donati in zijn team onderzochten 1845 gevallen van botbreuken. In 52% van de gevallen betrof het een rijpaard, met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar. 43% van de breuken werd veroorzaakt door een trap van een ander paard, vertelt Donati tijdens zijn presentatie op de Swiss Equine Research Day eerder dit jaar in Avenches. Het vaakst ging het om een breuk in het onderbeen, van pijpeen tot griffelbeentjes. Bijna net zo vaak ging het om breuken in het hoofd, voornamelijk van de kaak.

Afmaken, behandeling of operatie?

In 17% van de gevallen waarbij het een rijpaard betrof, werd het dier afgemaakt. 36% werd behandeld op de conservatieve manier; 47% onderging een operatie, waarbij er platen en/of schroeven in het gebroken gedeelte geplaatst werden om het bot te stabiliseren.

Pijpbeen makkelijke prooi

‘Met name het pijpbeen omvat weinig weefsel om het te beschermen tegen flinke klappen van buitenaf’, legt Donati uit. ‘Het pijpbeen is bedoeld om grote krachten van bovenaf te doorstaan, niet vanaf de zijkant. Een breuk treedt relatief gemakkelijk op.’

Kudde

Opmerkelijk was het aantal pony’s en IJslandse paarden bij wie botbreuken op traden. Waarschijnlijk te wijten aan het feit dat deze rassen vaak in een kudde leven.

Voorkom ruzie

De oplossing om het risico op botbreuken te minimaliseren is niet de paarden op te sluiten in hun stal’, benadrukt Donati. ‘Het is eerder zaak om het advies van gedragsdeskundigen op te volgen en een evenwicht in de samenstelling van de groep in de wei te bewerkstelligen.’

Bron: The Horse

Foto: Remco Veurink

Reacties