Borst- en bh problemen beïnvloeden ruiterprestaties

Borst- en bh problemen beïnvloeden ruiterprestaties

0 1616

Veel amazones hebben last van borstpijn en slecht passende bh’s tijdens het rijden. Dit blijkt uit een Brits onderzoek. Dr. Jenny Burbage van de Portsmouth Universiteit voerde onderzoek uit naar het negatieve effect van borstproblemen op een ruitercombinatie. Factoren als stijfheid en onbalans van de ruiter kunnen een slechte invloed hebben op de training en het welzijn van het paard.

Voor de studie werd een enquete met 32 vragen verzonden naar 1324 amazones. Hierbij werden vragen gesteld over de pasvorm van de bh, de fitheid van de amazone en borstpijn. 47% van de ondervraagden kwam uit nationale of internationale wedstrijden en 51% van hen had een cup D of groter. 40% van de amazones had regelmatig borstpijn. Hiervan ervaarde 58% problemen bij het doorzitten. Ook blijkt de galop, rengalop en het springen bij 39% niet comfortabel. 21% van hen is ervan overtuigd dat borstpijn invloed heeft op de prestaties, terwijl 27% van hen een sportbh draagt tijdens het paardrijden.

Het mag geen verrassing heten dat een grotere cupmaat voor meer ongemak blijkt te zorgen (31%), tegenover een kleinere maat (12%). Volgens de onderzoekers is voorlichting nodig om amazones correct te informeren over een goede BH pasvorm en borstondersteuning tijdens het paardrijden. Er komt een vervolgonderzoek met ruiteranalyses om de biomechanica van de borsten goed in kaart te brengen.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Reacties