Boete voor ponyeigenaar uit Zevenaar

Boete voor ponyeigenaar uit Zevenaar

0 250
aardappel slokdarm
De politie in Warnsveld werd in maart 2013 meerdere keren gebeld over een paard van R.J. uit Zevenaar. Het was erg verzwakt en mager. “Geen mooi gezicht”, erkende J. gisteren bij de politierechter in Zutphen. “Maar hij moest van de dierenarts naar buiten om aan te sterken.”

Het dier was besmet met rode bloedworm en daar te laat voor behandeld, legde J. uit. “Mijn veearts dacht aan koliek en was daarmee bezig. Na vijf dagen vond ik dat te lang duren en haalde er een andere dierenarts bij. Die constateerde bloedworm.” Het paard werd daarvoor behandeld, maar was er toen al heel slecht aan toe, legde J. uit. “Ze worden daar erg mager en zwak van. De dierenarts zei dat ik hem buiten moest zetten om aan te sterken, dus dat deed ik. Maar hij zag er niet uit. Ik had wel kunnen weten dat er veel mensen over zouden bellen.”

Doodziek en aan lot overgelaten

Een ander doodziek paard zou de man naar de dierenarts hebben gebracht om hem vervolgens een paar dagen in de trailer aan zijn lot over te laten. “Dat klopt ook niet. Die had een darmperforatie en ik wilde hem laten inslapen. De dierenarts weigerde, omdat die dat zonde vond voor een paard uit zo’n goede bloedlijn.” Uiteindelijk werd het dier toch afgemaakt. J.: “Ik vond het zo zielig dat hij zo lang moest lijden. Toen de politie kwam en mijn drie paarden in beslag werden genomen, zakte ik door mijn knieĆ«n van schrik.”

De drie paarden van J. hadden volgens de officier van justitie onvoldoende gras, vers voedsel en water. De wei waarin ze liepen lag vol met ontlasting met daarin rode bloedworm. De dieren hadden hoefproblemen, koorts, worminfecties, schurft en waren ernstig vermagerd. “Dat hebben diverse getuigen ook bevestigd.”

De politierechter vond bewezen dat J. zijn dieren niet zo goed had verzorgd en veroordeelde hem tot een boete van 200 euro.

Bron: De Stentor/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties