Blog Doordraver: ‘Ramshoofd’

Blog Doordraver: ‘Ramshoofd’

Zodra de eerste lentetekenen verschijnen is het altijd weer een gezellige boel bij de smederij: klanten brengen hun veulens mee. De ene bouwt een hele stellage voor in de trailer met strobalen zodat de jongste passagier niet onder de borstbalk doorkruipt. Om rondvliegende veulens op de weg te voorkomen wordt de achterklep zorgvuldig voorzien van een ‘kinder’rekje. Anderen bekijken het wat makkelijker. Merrie erin, veulen ernaast duwen en rijden maar.

Het is erg fijn voor mijn echtgenoot en zijn collega’s wanneer mensen de moeite nemen het jonkie al vroeg aan de smid te laten wennen. Het scheelt een hoop stress en ongemakkelijke manoeuvres wanneer de diertjes er aan gewend zijn dat er iemand aan hun benen zit te frunniken. Niet alleen honden en bazen lijken op elkaar… Een hoogelegante dame die altijd tot in de puntjes gesoigneerd ten tonele verschijnt heeft een dito veulen bij haar merrie. Het beestje heeft enorm lange stelten, een hoofdje als ware het geboetseerd en diepzwarte, gekrulde wimpers. Uiteraard draagt de jongeling  een modieus geruit halstertje wat weer prima combineert met het exemplaar van de merrie en uiteraard de bodywarmer van de eigenaresse.

Hulpeloze blik

Het veulen heeft een onvervalst ramshoofd

Harm doet niet aan zulke fratsen. Elk jaar weer heeft hij een veulen bij zijn tuigpaardmerrie. Zijn veulens zijn zonder uitzondering mak want Harm besteedt er veel tijd aan. Zwijgend zet hij het hengstje vast voor de merrie waarna manlief het bekapmes hanteert. Elk jaar heeft Harm ook dezelfde vraag aan zijn smid: ‘Nou, wat vin’ie ervan? En geen geneuzel, gewoon zegg’n waor ’t op staot.’  Manlief werpt een blik op het veulen en op Harm. Dit jaar valt het niet mee om te zeggen waar het op staat zie ik aan zijn hulpeloze blik. Het veulen heeft een onvervalst ramshoofd. Zijn koppie heeft zo’n enorme bolling dat het zoeken naar een passende neusriem later geen sinecure zal zijn. ‘Hij staat prima op de benen Harm, mooi vierkant’, zegt mijn echtgenoot opgewekt. Harm kroelt het veulen met zijn reuzenhanden liefkozend op de billen. Na wat peinzende blikken vraagt Harm: ‘En verders? Haj anders nog wat te zegg’n?’ Manlief, die zich fluks op het bekappen van de merrie heeft gestort moet nu toch echt even overeind komen. ‘Nou ja, misschien dat het hoofdje wat edeler kon…’, zegt hij voorzichtig.

‘Die kop is hartstikke krom’, buldert Harm van het lachen. ‘Maor dat geft verders niks, ik zit er laoter immers alleen maor áchter!’

Was getekend: Doordraver

Deze editie van Doordraver verscheen eerder in de Hoefslag. Doordraver deelt iedere maand in de Hoefslag haar persoonlijke ervaringen met alledaagse gebeurtenissen. De nieuwste doordraver vind je in editie 7. 

Foto: Remco Veurink

Reacties