Blij of niet: het is herfst

Blij of niet: het is herfst

buitenrit, groep, afstand
foto: Remco Veurink

Het is herfst en de winter komt eraan of je dat nu leuk vindt of niet.  Dit betekent ook donkere, koude en natte dagen. Paarden bereiden zich ook al voor op de komende periode. Waar letten we op in de herfst qua voeding en verzorging om ze vrolijk en gezond te houden?

Stond het paard deze zomer veel in de wei? Overgang van gras naar hooi kan het best zo geleidelijk mogelijk verlopen omdat de spijsvertering zich hier opnieuw op zal moeten instellen. Het geven van pro- of prebiotica zou kunnen helpen als hij problemen heeft met deze overgang.

De belangrijkste voedingsbron is ruwvoer. Het levert energie en vezels. Eten houdt paarden warm en levert voldoende energie voor het aanmaken van een wintervacht en het instellen op het koude winterseizoen.

Deken

Een paard heeft deze wintervacht niet voor niets en is meestal goed in staat zichzelf warm te houden. Paarden hebben een betere temperatuurregulatie dan mensen. Een fit en gezond paard kan dus gerust zonder deken. Met wedstrijdpaarden ligt dit vaak iets anders omdat deze vaak worden geschoren en ze meer zweten door de inspanningen. Ook oudere paarden hebben sneller behoefte aan een winterdeken.

Fructaan

In de herfst kan het gras toch veel fructaan bevatten. Let dus op met paarden die insulineresistentie hebben.  Vroeger werd gedacht dat zowel eiwitten als suikers een rol speelden, maar tegenwoordig wordt gesteld dat hoefbevangenheid wordt veroorzaakt door de opname van te veel fructaan. Onder invloed van zonlicht vindt in de grasplant ‘fotosynthese’ plaats:  een proces waarbij fructaan, een soort suiker, wordt gemaakt. Strookbegrazing is in deze periode een goede optie.

Schuilen

Voor het paard is schuilen voor wind, regen, kou is uiteraard essentieel, zeker als in de winter de weide de hoofdverblijfplaats is. Samen met de aanwezigheid van struiken en bomen is een overkapping, schutting of schuilstal geen overbodige luxe ondanks dat veel paarden vrijwillig kiezen voor de weide, zèlfs indien er een schuilstal aanwezig is.

Drinken

In de winter drinken paarden minder. Het blijft te allen tijde belangrijk dat een paard voldoende water binnen krijgt. Wees alert of je paard genoeg drinkt. Bevorder dit door te zorgen voor schoon en fris water. Het plaatsen van een zoutliksteen voorziet niet alleen in mineralen maar kan er ook voor zorgen dat je paard meer gaat drinken.

Hoeven

Rotstraal is een veel voorkomend probleem. Zeker als er geen mogelijkheid is om ook op ‘het droge’ te staan. Goede hoefverzorging is dan ook in de wintermaanden van groot belang en eigenlijk aan de orde van de dag.

Goed beslagen ten ijs komen deze winter is wel zo prettig voor zowel paard als ruiter.

Bron: Hoefslag / Natuurlijkpaarden

Foto:  Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties