Bizar ongeval leidt tot tuchtzaak

Bizar ongeval leidt tot tuchtzaak

0 92

Een dramatisch ongeval met een paard in de praktijk van een paardenarts in Heerde heeft geleid tot een klacht van de eigenaresse van het paard bij het Veterinair Tuchtcollege in Den Haag. De jonge hengst moest worden afgemaakt nadat hij met zijn voorbeen klem was komen te zitten tussen de stangen in het bovenste gedeelte van de paardenbox.

Daarbij brak het bot doormidden.

Het paard stond in een weekeinde bij de dierenarts gestald omdat het herstellende was van een wond aan het achterbeen. De uit Nunspeet afkomstige eigenaresse verwijt de dierenarts ernstige onzorgvuldigheid omdat de jaarling onverdoofd door een medewerker in de box werd gezet. Volgens de Nunspeetse had de kliniek moeten weten dat het om een onstuimige hengst ging met een moeilijk karakter.

“We zijn er ontzettend van geschrokken”, verklaarde de dierenarts. De voorwand van de box moest worden gedemonteerd om het dier uit zijn benarde positie te bevrijden. Het tuchtcollege kreeg foto’s te zien van het uitstekende bot.

Het paard kreeg euthanasie. De melding van het ongeval kwam van een assistent die op maandagochtend plotseling veel gerommel hoorde in de stal. Volgens de dierenarts was het paard volkomen rustig toen het in de weekeinde na de verzorging van het achterbeen op stal werd gezet.

Het incident is voor de dierenarts geen reden geweest om de boxen aan te passen. Evenmin is de fabrikant aansprakelijk gesteld. “We hebben het met allerlei paardenvoeten geprobeerd maar we kregen ze er niet tussen”, zei de arts. De eigenaresse wil een schadeloosstelling hebben.

Uitspraak van de tuchtrechter eind juli.

Hoefslag/Stentor

Reacties