Bit of bitloos? De teugeldruk is hetzelfde!

Bit of bitloos? De teugeldruk is hetzelfde!

0 12405
Bitloos Hippiade 2016 © DigiShots

Tijdens de ISES (International Society for Equitation Science) Conferentie in Australië presenteerden vier wetenschappers hun onderzoeksresultaten naar de acceptatie van teugeldruk met verschillende bitloze hoofdstellen, vergeleken met een een gebroken bit.

Naast een conventioneel touwhalster werd een aantal merken bitloze hoofdstellen getest én een hoofdstel met een enkelgebroken bit. Het onderzoek toonde aan dat paarden hetzelfde reageerden op gelijke teugeldruk.

‘Vriendelijke’ inwerking

In de zoektocht naar een zo ‘vriendelijk’ mogelijke inwerking nemen ruiters vaak hun toevlucht tot bitloos rijden, als alternatief voor een conventioneel hoofdstel, met bit. Er is echter weinig bekend over de mate waarop paarden reageren op druk. Voor de test werden 21 recreatie- of manegepaarden gebruikt van uiteenlopende rassen (4 volbloed-paarden, 14 warmbloed-paarden, 3 koudbloed-paarden of zware pony’s).

Teugeldrukmeter

De teugels die waren bevestigd aan de genoemde soorten hoofdstellen waren uitgerust met een teugeldrukmeter die 10 cm boven de schoft bevestigd was aan een stabilisatorstang om zo de positie van de handen van de ruiter na te bootsen. De positie van het hoofd was nu 5 à 10 graden voor de loodlijn. Vervolgens werden paarden met voedsel gelokt om hen aan te moedigen hun hoofd horizontaal naar beneden uit te strekken tegen de teugels.

Verschil in teugeldruk mét of zonder bit?

Conclusie
Vooropgesteld dat paarden een bepaald africhtingsniveau hebben, wijzen de resultaten uit dat de paarden met de onderzochte hoofdstellen, met uitzondering van de Sidepull, vergelijkbare niveaus van teugeldruk ‘aankunnen’. De hoofdstellen mét of zonder bit veroorzaken dezelfde mate van ongemak bij dezelfde teugeldruk. .

De Sidepull is uitgerust met een stijvere en dunnere neusriem. Die veroorzaakt een hogere druk op de neus van het paard en dat verklaart waarom het paard hier eerder op reageert.

Bron: Eurodressage

Foto: Shutterstock

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Vergelijkbare artikelen

Reacties