Een bijzondere geboorte die 20 jaar op zich liet wachten

Een bijzondere geboorte die 20 jaar op zich liet wachten

0 456

In Amerika is dit jaar een bijzonder IVF-veulen geboren. Niet enkel het feit dat het een IVF-veulen is maakt het bijzonder, maar ook dat de eigenaresse zo’n twintig jaar heeft gewacht op de perfecte merrie. Bovendien is bij de bevruchting een relatief nieuwe ICSI-techniek gebruikt, waarbij het sperma direct in de eicel is ingebracht.

Andalusische hengst

De eigenaresse Carol Alonso kocht 22 jaar geleden de Andalusische hengst El Gavilan. El Gavilan werd, ondanks zijn bloedlijnen en een stamboom dat ruim 600 jaar terug gaat, gecastreerd. Voor de zekerheid wist Alonso nog wat sperma te winnen, voor het geval dat ze ooit nog een interessante merrie tegenkwam. Alonso ging wedstrijden rijden en voedde in de tussentijd nog een dochter op. Met El Gavilan wist ze op subtopniveau te komen en om die reden wilde ze het liefst een Spaans gefokte merrie die dit niveau ook aan zou kunnen. Na een wereldwijde zoektocht bleek dat haar eisen wellicht te streng waren, want ze vond er geen. Om die reden besloot Alonso iets breder te zoeken. Uiteindelijk trof Alonso een merrie aan die totaal niet aan haar eisen voldeed, maar Zholani, half volbloed, half Shire kreeg het voordeel van de twijfel.

Zholani bleek zeer succesvol in de ring en al snel begon Alonso te dromen over een veulen van El Gavilan en Zholani.  Helaas bleken een aantal KI-pogingen op niks uit te lopen. Alonso kwam na enige tijd in contact met Dr. Christensen die voorstelde om de merrie op te nemen in zijn ICSI-testprogramma. IVF is bij mensen sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw al mogelijk, bij paarden is het nog altijd een stuk lastiger en het aantal succesgevallen blijft eveneens laag. ICSI staat bij paarden nog in de kinderschoenen.

Draagmoeder

Zes eicellen en wat sperma van El Gavilan werden naar een speciale kliniek in Californië, Amerika gebracht en daar wisten ze met ICSI twee eicellen te bevruchten. Omdat Zholani met KI niet drachtig werd is uit voorzorg gekozen voor een draagmoeder. Op deze manier kon Alonso ook gewoon wedstrijden blijven rijden met Zholani. Een embryo werd bij een draagmoeder ingepland, de andere embryo is ingevroren om in de toekomst nog gebruikt te worden.

De dracht verliep voorspoedig en op de 45-jarige trouwdag van Alonso, ook de dag waarop haar man jarig is, werd Lord Nelson geboren. Het donkerbruine veulen heeft inmiddels al de bijnaam PICSI (spreek uit als Pixie) gekregen. Alonso is inmiddels 74 jaar oud en rijdt met de inmiddels 24-jarige El Gavilan nog steeds wedstrijden. Aan haar rijlaarzen in de wilgen hangen denkt Alonso voorlopig nog niet. Als Lord Nelson oud genoeg is wil ze wedstrijden gaan rijden en gezien zijn bloedlijn heeft ze hoge verwachtingen.

Lord Nelson is het eerste veulen dat op de kliniek via ICSI geboren is. Tevens een van de weinige veulens wiens geboorte al zo’n twintig jaar geleden vast lag, alleen de juiste moeder moest nog gevonden worden.

Klik hier voor een foto

Bron: Vedmed / Hoefslag

Foto: UC Davis School of Veterinary Medicine

Reacties