Bijna uitgestorven…

Bijna uitgestorven…

0 962

De American Livestock Breeds Conservary heeft een lijst met achttien paarden- en ponyrassen opgesteld die het risico lopen om uitgestorven te raken. Van sommige rassen zijn wereldwijd minder dan honderd dieren, andere halen de 10.000 niet. Het Kaspische Paard bijvoorbeeld, waarvan er nog geen 2000 zijn, maakt slechts 0,001% uit van het totaal aantal paarden (58,3 miljoen) dat op de aardbol rondloopt.

Het lage aantal heeft deels te maken met weinig vraag. Eigenlijk is daar niks mis mee, omdat het aangeeft dat fokkers gestopt zijn met het vermeerderen van het ras omdat daar geen aanleiding voor was. Maar rassen die al schaars waren voor de economische recessie hebben het nu wel heel zwaar en lopen het risico om zich te scharen bij de 22 paardenrassen die uitgestorven zijn, zoals de  Narragansett Pacer.

De minst voorkomende rassen wereldwijd zijn:

1. American Cream: < 100
Dit ras stamt af van de merrie ‘Old Granny’ in Iowa. Het is het eerst (en laatste) trekpaard dat zijn origine heeft in de USA. Kenmerkend zijn de cremekleurige vacht en de amberkleurige ogen.

2. Suffolk (foto): < 850
De Suffolk is een oud Brits ras en daar zit ‘m meteen de kneep. Suffolk en Norfolk liggen op een schiereiland en dat bemoeilijkt het fokken. Het paard werd gebruikt voor het werk op de boerderij en is altijd voskleurig.

3. Cleveland Bay: < 1100
De Cleveland Bay werd in de middeleeuwen gebruikt om goederen te vervoeren tussen kloosters en abdijen; nu trekken ze vaak de Britse koninklijke koetsen, worden ze gebruikt voor jachten of springen. Ze beschikken over geweldige rij-eigenschappen.

4. Kaspische Paard: < 2000
Dit van oorsprong Iraanse ras is ongeveer 1.40m hoog. Maar noem het geen pony; zijn bouw is meer die van een paard; eigenlijk is het een soort miniatuurpaardje avant la lettre. Als ze zes maanden oud zijn, is het ras al volgroeid.

5. Exmoor Pony: < 2000
De stevig gebouwde Exmoor had een zware geschiedenis; ze werden vaak gebruikt in de mijnen en in de Eerste Wereldoorlog dienden ze vaak als voedsel. Daardoor waren er na WOI nog maar vijftig over. Tegenwoordig wordt het ras gebruikt als kinder- en menpony. Een kudde van zo’n 150 dieren loopt in het wild rond in Exmoor.

6. Hackney: >9000 pony’s en 700 paarden in de US
Hackneys zijn er in pony- en paardenformaat. Het zijn kittige en stijlvolle paarden, die gebruikt worden in show-menrubrieken. De pony is ontstaan door Hackney-paarden te kruisen met Fell Pony’s in de negentiende eeuw. Omgekeerd is de Hackney Pony weer van invloed geweest op de moderne Shetland Pony.

7. Shire: > 2000
De Shire werd gebruikt om de ridders te dragen in de strijd, later werden het trekpaarden. Nu zijn ze te vinden in de bosindustrie, om boomstammen weg te slepen waar machines niet bij kunnen. In de jaren vijftig en zestig waren er heel weinig Shires over; nu is het aantal Shires in opmars.

8. Canadian: > 2200
Het Canadian Horse, ook wel bekend als le cheval canadien, het Frans-Canadese paard of ‘het kleine ijzeren paard’, stamt af van Franse paarden die Louis XIV naar Canada stuurde in de zeventiende eeuw. Ze waren heel populair en voor alle doeleinden geschikt, vanwege hun betrouwbaarheid en hardheid. Hun aantal verminderde drastisch omdat ze geëxporteerd werden of doordat ze dienst deden in het leger tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. In 1880 waren er bijna geen Canadians meer, maar sinds de jaren zeventig stijgt hun aantal.

9. Koloniale Spaanse paarden: < 2200
Dit is geen op zichzelf staand ras, maar een groep van zo’n vijftien rassen – zoals de Spaanse Berber, Carolina Marsh Tacky en Florida Cracker – die afstammen van de Spaanse paarden die door naar de USA gebracht zijn. Ze waren van grote invloed op de Spaanse gangenpaarden.

10. Dales Pony: < 3000
De Dales Pony stamt uit Engeland, een robuust en hard ponyras dat net als de Exmoor vaak dienst deed in de mijnen. Ook hun aantal was sterk afgenomen na de wereldoorlogen. Dit jaar werd de status van de Dales door de Rare Breeds Survival Trust bijgesteld naar ‘kritisch’, geen goed teken dus.

Horse Nation/Hoefslag

(Foto: Suffolk Punch Trust)

Reacties