Beloning van het paard gaat door de maag?

Beloning van het paard gaat door de maag?

Menig ruiter trakteert zijn paard dagelijks op een appel, wortel of paardensnoepje, terwijl anderen weer zeggen dat ze slechts met uitzondering hun paard verwennen met kant en klare ‘fabrieks’traktaties of ze geven wel eens een pepermuntje of suikerklontje. Er zijn er ook die beweren nooit of zelden enige vorm van traktatie te geven.

Hoe, wanneer en waarom?

Voor paarden heeft voedsel een grote beloningswaarde. Hoe lekkerder, hoe hoger de beloningswaarde. Beloon jij je paard bij het braaf blijven staan als je erop stapt, of juist pas na het gedane werk? Is het een gewoonte meteen bij aankomst op stal, op de poetsplaats of voor je naar huis vertrekt? Braaf blijven staan bij de smid of tijdens het invlechten? Trailer laden? Gaat je paard al uit zijn dak als je hand richting jaszak gaat? Dan zijn er nog de hele brutale die meteen richting jaszak happen als ze de kans krijgen.  Belonen met voedsel blijkt in de praktijk juist ook vaak een doeltreffende aanpak. Voedsel is voor paarden naast een beloningswaarde ook iets waarmee je de rangorde kunt beïnvloeden. Als je op een goede manier beloont met voer benadruk je op een vriendelijke manier je leiderschap. Hoe, wanneer en waarom dan ook: het is misschien goed eens stil te staan bij de volgende punten.

Suiker

Zetmeel en suiker zijn een groot onderdeel van snoep en omdat dit veel energie levert, is het aan te raden hier niet al te veel van te geven. De energie uit het snoep is net zo goed een dikmaker.
Groente en/of fruit wordt ook vaak gebruikt als beloning en traktatie. Fruit is rijk aan suiker, fructose, die heel snel wordt opgenomen in het bloed en een relatief grote stijging van de bloedsuikerspiegel geeft. Teveel aan suikers kan onder andere (gas-)koliek en hoefbevangenheid veroorzaken. Omdat een een deel van de suikers al in de maag wordt verwerkt, waardoor de pH waarde daalt, is de kans op een maagzweer groter. Het is dus beter geen fruit aan paarden te geven die een maagzweer of hoefbevangenheid hebben of hebben gehad of paarden die insuline resistent zijn. Een wortel is dan een veel beter alternatief.

Snoepjes

Paardensnoepjes hebben een speciale kleur, smaak of geur en een handig formaat en langer houdbaar. Sommige snoepjes bestaan voornamelijk uit tarwe- en/of maismeel, met al dan niet kunstmatige, geur-, kleur- en smaakstoffen die meestal geen kwaad kunnen mits met mate gebruikt. Er zijn er ook die hoofdzakelijk kruiden en luzerne bevatten. Wil je geen kunstmatige stoffen gebruiken, zijn er ook geheel natuurlijke producten te koop.
De snoepjes (brokjes) op basis van hooi en luzerne zijn geschikt als een gezonde beloning. Let wel: eventuele toevoegingen kunnen alsnog leiden tot een hoog suikergehalte dus het is aan te raden dit te controleren.

Bedel-gedrag

Je paard vindt het natuurlijk fijn om af en toe een tussendoortje of beloning te krijgen,  maar snoep is zeker geen noodzaak. Gebruik van snoep kan zelfs een nadeel worden in de vorm van opdringerig gedrag en dit kan niet ongevaarlijk zijn. Schoppen, schrapen of rondjes draaien in de stal zijn vaak een teken van ongeduld en/of vragen om iets lekkers. Er zijn ook paarden die bijterig worden als ze uit de hand worden gevoerd. Trek je hand nooit terug want hierdoor stimuleer je het bedel-gedrag en heb je meer kans op een verwend paard. Beter is uit een emmer en maak kleinere stukjes van de appel (best is klokhuis eruit in verband met de pitjes).

Fruit en groenten zijn altijd nog de betere keuze boven een suikerklontje of snoepje. Buiten het in de basis goed zijnde rantsoen met voldoende ruwvoer geldt: wees matig met beloningen en extraatjes. Af te raden/minder aan te bevelen zijn tomaten, aardappels, uien, koolsoorten en spruitjes.

Darmen

Een niet onbelangrijke reden reden om niet teveel laten snoepen, is om de gevoelige balans in het darmkanaal en dus de goede darmfunctie niet te verstoren. En die verstoring gaat soms makkelijker dan gedacht, vooral door het voeren van niet dagelijkse dingen. Overdaad schaadt en kan leiden tot slapte of zelfs koliek. Suiker, en dat geldt ook voor krachtvoer, zorgt voor snelle energie maar ook voor een bloedsuikerdip (moe en slap) en dat is niet wenselijk.

Belonen geeft ook de ruiter een gevoel van voldoening om zo zijn paard te bedanken en voor gezonde paarden geldt dan ook dat af en toe een pepermuntje, suikerklontje of snoepje heus niet direct schadelijk is. De hoeveelheid kan het best klein zijn en de meeste paarden hebben deze extra calorieën echt niet nodig. Wist je trouwens dat chocola ingrediënten bevat die op de dopinglijst staan? Slobber met wortel en appel is ook een lekkernij maar er wordt aangeraden dit niet vaker dan 1 à 2 keer per week te geven.

Er zijn nog genoeg alternatieven die we kunnen bedenken die het paard ook als beloning zal ervaren zoals een heerlijke poetsbeurt, ontspannen buitenrit of wandeling en zelfs rust geven is een goede beloningsvorm. Niet elke beloning hoeft dus door de maag te gaan !

Bron: Voervergelijk/Paardnatuurlijk/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

 

Reacties