Belgische universiteiten slaan alarm vanwege Atypische Myopathie

Belgische universiteiten slaan alarm vanwege Atypische Myopathie

0 301
esdoornzaden esdoorn
Esdoorn

De universiteiten van Luik en Gent slaan alarm vanwege het hoge aantal gevallen van Atypische Myopathie dat in korte tijd gemeld is. In het najaar van 2016 werden er in Europa meer dan 250 paarden ziek. Dit voorjaar zijn er binnen enkele dagen tijd al meer dan dertig zieke paarden gemeld.

Naar verwachting is de daadwerkelijke hoeveelheid slachtoffers hoger omdat niet alle eigenaren en dierenartsen de universiteiten op de hoogte stellen.

Esdoorn

Atypische Myopathie is een ernstige spieraandoening die veroorzaakt wordt door het eten van de zaden (najaar) en de scheuten (voorjaar) van esdoorns. Nu het mooier weer wordt komen de zaailingen naar boven en is uiterste voorzichtigheid geboden.

De beste maatregel die kan worden genomen is om de paarden te verplaatsen naar een weide of paddock waar geen esdoorns staan. Als dit niet mogelijk is, is het belangrijk om alle zaailingen zorgvuldig te verwijderen en ervoor te zorgen dat de paarden voldoende gras of hooi te eten hebben.

Paardenhouders worden geadviseerd om hun paarden goed in de gaten te houden. Als een paard veel ligt, moeilijk overeind komt en zeker wanneer het dier donkere urine heeft, moet er onmiddellijk ingegrepen worden.

Lees hier meer over Atypische Myopathie.

Bron: Equnews
Foto: Shutterstock

Reacties