België, Nederland en Duitsland onderzoeken fraude met toppaarden

België, Nederland en Duitsland onderzoeken fraude met toppaarden

0 1219
Foto: Remco Veurink

De Belgische, Nederlandse en Duitse fiscus werken samen in een onderzoek naar fraude met de verkoop van toppaarden. ‘De exacte waarde van een toppaard is moeilijk te bepalen. Net dat laat ruimte voor misbruik’, verklaart woordvoerder Francis Adyns van het Belgische FOD Financiën.

Adyns vervolgt: ‘Het economische belang van de handel in paarden wordt in heel Europa geschat op 100 miljard euro, en kent een jaarlijkse groei van vijf procent. Wat de handel in elitepaarden betreft, is de driehoek Eindhoven­-Brussel-Aken het centrum, op wereldvlak zelfs. Vandaar de samenwerking.’

Witwaspraktijken

In België bleek al langer dat verkopers van toppaarden vaak niet voldoen aan fiscale verplichtingen. De aandacht van de fiscus werd nog eens extra getrokken toen er een grote hoeveelheid cash werd gevonden tijdens een transport van drie paarden via een Belgische luchthaven. Een witwascircuit, zo bleek.

De daarvoor verantwoordelijke persoon bleef nadien paarden in- en uitvoeren, maar probeerde het deze keer via Nederland. Dat ging goed tot een ­douanier zich grote vragen begon te stellen bij de schommelende waardeverschillen. De paarden bleken bij de uitvoer miljoenen euro’s waard. Toen ze weer werden ingevoerd, was die waarde gezakt naar slechts tienduizenden euro’s.

Bron: Nieuwsblad

Foto: Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 41)

Reacties