Het belang van goed voedingsmanagement voor het oudere paard

Het belang van goed voedingsmanagement voor het oudere paard

0 436
Ruwvoer

‘Een hoge leeftijd komt zelden alleen’, aldus Caroline Argo, die als hoofd van het instituut van diergeneeskundige zorg verbonden is aan de universiteit van Surrey. Ook bij paarden komt ouderdom met gebreken. Denk hierbij onder andere aan het verlies van spiermassa, de achteruitgang van de orgaanfuncties en bovendien het verslechteren van het gebit.

Argo publiceerde recent een artikel waarin ze het belang van goed voedingsmanagement voor het oudere paard onderstreept. Volgens haar kunnen eigenaren het proces van veroudering bij hun paarden soepeler laten verlopen door goed op de voeding van het dier te letten. Echter, het grote aanbod van de verschillende soorten seniorenvoeding maakt het lastig om te beslissen wat nou precies goed voor het ouder wordende paard is. Kathleen Crandell, voedingsdeskundige, stelt dat de wetenschappelijk onderbouwde informatie aangaande het voedingsbeleid voor oudere paarden de enorme groei van de groep ouder wordende paarden niet heeft kunnen bijhouden. Dit heeft volgens haar tot gevolg dat eigenaren van een ouder paard op andere manieren moeten ontdekken hoe hun paard het best gevoed kan worden. Eigenaren proberen zelf verschillende soorten voeding en moeten maar afwachten of het voor hun paard werkt.

Argo geeft eigenaren de volgende handvatten aangaande het voeden van een ouder paard:

– Als het paard ouder wordt, zal het minder gaan eten. Dit kan twee oorzaken hebben: het paard kan of wil minder eten of het paard heeft minder calorieën nodig omdat het minder actief is geworden en eet daarom minder.
– Afwijkingen aan het gebit, minder sociale interactie of simpelweg lichamelijk ongemak kunnen als gevolg hebben dat het paard gewicht verliest.
– Veranderingen in de darmflora kunnen vrijwel overal door ontstaan. Elke oorzaak kan als gevolg hebben dat het paard onvoldoende voedingsstoffen opneemt en daarom afvalt.
– De ziekte van Cushing geeft symptomen die eenvoudig kunnen worden aangezien voor ouderdomsverschijnselen. Het stellen van een diagnose en het correct behandelen van de ziekte draagt bij aan de levenskwaliteit van het paard.
– Obesitas is minstens zo belangrijk als gewichtsverlies bij het oudere paard, voor een optimale gezondheid moet dit worden voorkomen.

Het volledige artikel van Argo is hier (pubmed) te lezen.

Bron: Kentucky Equine Research / Hoefslag

Foto: Remco Veurink

 

Reacties