Arrestaties bij illegale handel paardenvlees

Arrestaties bij illegale handel paardenvlees

0 336

In diverse Europese landen heeft vrijdag een gecoördineerde actie tegen illegale handel in paardenvlees plaatsgevonden. Daarbij is een ”georganiseerd crimineel netwerk” opgerold. Er zijn 26 arrestaties verricht.

 Dat zegt Eurojust, het EU-orgaan voor justitiële samenwerking vrijdagavond.  In Nederland deden honderd medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan de actie mee. De NVWA bevestigt de operatie, maar verwijst voor details naar het Openbaar Ministerie omdat het om een strafrechtelijk onderzoek gaat. Het OM wil zaterdag pas nadere informatie verstrekken.

Volgens Eurojust zijn bij de operatie in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Ierland, Luxemburg en Groot-Brittannië tientallen huiszoekingen verricht. Ook een Limburgs bedrijf wordt verdacht van het frauderen met paardenpaspoorten. In totaal is 37.000 euro contant geld in beslag genomen. Meer dan tweehonderd paarden zullen door dierenartsen worden onderzocht.

Voedselketen

De Franse autoriteiten schatten dat alleen al tussen 2010 en 2013 zo’n 4.700 paarden die niet geschikt waren voor consumptie, in de menselijke voedselketen terecht zijn gekomen. Fraudeurs werkten met vervalste documenten.

Eurojust heeft geholpen bij het opzetten van een gezamenlijk Frans-Belgisch-Brits onderzoeksteam. Nederland heeft een rechtshulpverzoek ontvangen voor de actie vrijdag.

Bron: Nu.nl

Foto: ANP

Vergelijkbare artikelen

Reacties