Anticonceptie voor mustangs?

Anticonceptie voor mustangs?

0 199

Sterilisatie en euthanasie zijn uitgesloten in Amerika. Intussen brengt het snelgroeiende aantal wilde mustangs op een beperkte hoeveelheid land de eigen kudde in gevaar. Wat kunnen ze in Amerika dan nog doen om de groei te beperken?

Toen Nancy Kilian, een zelfbenoemde paardenliefhebber, een bruinwitte merrie spotte tussen de jeneverbesbomen in Carson City, Nevada laadde ze haar pijltjesgeweer, richtte op de romp van het vrouwtje, en schoot. ‘Ze maakte wat gekke sprongetjes,,” herinnert Kilian zich, ‘omdat het prikt, maar daarna kwam ze tot rust. Ik weet dat ik haar een gunst verleende.’ Die gunst hield in dat de merrie geïnjecteerd werd met een contraceptief vaccin dat ervoor zorgt dat haar immuunsysteem bevruchting afweert. In januari krijgt het paard het vaccin opnieuw.
20% groei per jaar

Het Amerikaanse Bureau of Land Management (BLM) beschermt wilde paarden en ezels in de tien westelijke staten van de VS. En aangezien er nog maar weinig roofdieren zijn neemt hun aantal snel toe. Zo’n 77.000 paarden leven nu op land waar er maar eigenlijk 27.000 op kunnen leven. Hun aantal neemt toe met 20% per jaar. Dit zorgt voor een extreme druk op het land en in sommige gevallen tot uithongeren.

Om het aantal wilde paarden in toom te houden worden mensen gezocht die ze willen adopteren. Maar deze mensen zijn tegenwoordig moeilijk te vinden, waardoor de BLM zo’n 49 miljoen dollar per jaar spendeert aan het onderbrengen van paarden op privéland. Recentelijk overwoog de BLM euthanasie voor sommige paarden. Die suggestie veroorzaakte echter veel kritiek van dierenrechtenorganisaties, waarna het idee weer in de ijskast verdween.

Sterisatie

In september kwam de BLM met een ander idee: sterilisatie. Het plan was om in de staat Oregon tweehonderd merries te steriliseren, maar ook dit plan werd stopgezet toen dierenrechtenorganisaties dreigden met een proces – of tenminste met het toelaten van publiek en media om het sterilisatieproces te observeren.

De enige opties die hierna nog overblijven zijn adoptie en anticonceptiva, de enige methoden die geen tegenwind krijgen van het publiek. Die laatste optie zou succesvol kunnen zijn, vooral als maar slechts een injectie nodig is. Dat zegt Jason Bruemmer, een voortplantingsdeskundige van de Universiteit van Colorado. Maar het meest gebruikte vaccin (PZP, dat Kilian gebruikte bij de merrie in Nevada) moet jaarlijks worden herhaald. Dat zorgt voor extra werk.

Anticonceptie

Niet iedereen ziet anticonceptie als de ultieme oplossing. Sommige mensen zijn tegen het vaccin, omdat het het hormonale systeem van de merries zou beïnvloeden. ‘Ze zijn niet langer wild.’, claimen de tegenstanders. Anne Novak, voorzitter van de non-profit Protect Mustangs in Californië zegt dat haar groep tegen anticonceptiva en alle andere experimenten op wilde paarden is. ‘Wilde paarden worden beschermd door de wet. Voorbehoedsmiddelen passen daar niet bij.’

Toch geloven veel beheerders, zoals Bruemmer, dat een gemakkelijk toe te dienen voorbehoedsmiddel een godsgeschenk zou zijn. ‘We willen de kudden niet verstoren,’ zegt hij, ‘maar we willen ook niet dat hun habitat wordt verwaarloosd wat tot ondervoeding kan leiden.’

Gezond

Om dat te voorkomen incorporeert Amanda McAdams, opzichter in Modoc National Forest, Californië, anticonceptiva in haar beheerstrategie. ‘Het aantal wilde paarden in het park is verdubbeld sinds 2012,’ zegt ze. ‘We houden van wilde paarden, ze zijn prachtig om te zien, maar zo’n sterke groei is ook eng.’ Dieren van vijf jaar en jonger zijn geschikt voor adoptie. Oudere paarden zullen na een injectie (bij de merries) met het PZP vaccin worden teruggestuurd naar het nationaal woud. ‘Sommige mensen zeggen dat anticonceptiva hen minder wild maken,’ voegt Kilian toe. ‘Ik denk dat ze hen gezond en vrij houden.’

Bron: NGC / Hoefslag

Foto: Anaite / shutterstock.com

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 17)

Vergelijkbare artikelen

Reacties