‘Als een paard moet bevallen, schiet mijn kussen weg’

‘Als een paard moet bevallen, schiet mijn kussen weg’

0 2340

Landbouwer op rust Gilbert Vansteelandt (74) uit het Belgische Aartrijke houdt van zijn paarden en wil er dan ook zeker bij zijn als één van zijn dieren moet bevallen. In het tv-programma ‘Iedereen Beroemd’, de Vlaamse variant van ‘Man Bijt Hond’, vertelde Gilbert hoe hij zelfs een ingenieus katrolsysteem heeft ontwikkeld dat hem meteen wakker maakt als het zover is.

“Ze is al dertien dagen over tijd”, legt Gilbert uit aan de cameraploeg van Iedereen Beroemd. “Je moet ervoor zorgen dat je in de buurt bent. Als er iets misloopt, kan je bijspringen.”  Vervolgens toont hij zijn bed in de paardenstal. “Hier slaap ik om niets te missen”, zegt hij.  Hij toont hoe hij aan zijn hoofdkussen een touw vastbindt en dat over een balk hangt. “Dan bind ik dat rond de romp van het paard, bij de borst”, zegt Gilbert. Als een paard moet bevallen, wordt zijn kussen weggetrokken en schiet de boer meteen wakker.

Normaal slaapt Gilbert zo’n twee à drie dagen in de paardenstal, maar twee maanden geleden heeft hij maar liefst tien dagen naast een merrie gelegen. “Ik heb het ervoor over”, zegt hij.  “Het is voor de goeie zaak. Als je dan in de zomer in de wei een paard en een veulentje ziet… Dat is het mooiste dat er is. Dat is mij een heel een fortuin waard.”

Klik hier voor een filmpje.

Bron: HLN/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties