Afgelopen jaar meer paarden mishandeld dan in 2014

Afgelopen jaar meer paarden mishandeld dan in 2014

0 184
paard algemeen hoofd

Er zijn in 2015 meer paarden mishandeld dan in 2014. Dat zegt Henk ten Napel van het meldpunt paardenmishandeling, dat deze maand een jaar bestaat. “Eerst zag je dat de mishandelingen alleen met mooi weer gebeurden, maar nu gaan ze in de winter gewoon door. Dat baart me zorgen.”

Paardenmishandelingen zijn nog steeds aan de orde van de dag. Vaak worden de dieren met scherpe voorwerpen toegetakeld. “Vaak zijn het de genitaliën, maar er is ook iemand die driehoekjes uit de flanken wegsnijdt of soms wordt het gezicht toegetakeld”, vertelt ten Napel. In Rijsbergen werd in oktober een paard zo erg toegetakeld dat de veearts het dier moest laten inslapen. En in Ulvenhout werd in augustus een paard toegetakeld met een scherp voorwerp. Half november werd een paard in Den Dungen mishandeld. Ook daar moest een dierenarts het dier laten inslapen.

Negentig meldingen

“Landelijk zaten we vorig jaar op ongeveer een melding in de week, toen hadden we er tussen zo’n 50. Nu zitten we op zo’n anderhalf in de week. Ik denk dat we het jaar afsluiten met zo’n negentig meldingen van mishandelingen “, aldus ten Napel.

Volgens de oprichter van de meldpunt zijn er meerdere dierenbeulen actief die het op paarden hebben gemunt. “Je ziet dat de werkwijzen verschillend zijn in verschillende streken. Dat kan alleen als er meerdere mensen actief zijn. En ik heb zelfs het idee dat ze samenwerken. Dat ze afspraken maken via fora op internet of zoiets dergelijks. Normaal zijn er één of twee actief, nu minstens vier. Het moet zijn dat ze elkaar aan het uitdagen zijn.”

Politie

Veel van de meldingen worden doorgegeven aan de politie. Maar ten Napel heeft niet het idee dat de mishandelingen prioriteit hebben. “Als het in de media komt, dan zie je dat er wordt opgeschaald. Maar ik heb het idee dat er veel langs elkaar heen wordt gewerkt.” Toch besteedt de politie regelmatig aandacht aan de mishandelingen, zoals in Bureau Brabant.

Het Meldpunt Paardenmishandeling is te bereiken via 085-2731799. Bij een melding zorgt de meldkamer ervoor dat medewerkers van de stichting die in de buurt zijn, worden gealarmeerd.

Bron: Omroep Brabant

Foto: Remco Veurink

Reacties