Achterstallig onderhoud zorgt voor problemen op manege

Achterstallig onderhoud zorgt voor problemen op manege

0 512

De gebouwen van manege Hestar in Leidschendam verkeren in slechte staat. Er wordt alleen het hoogstnoodzakelijke onderhoud verricht. Dat stelt het bestuur in een verklaring. De veiligheid van mens en dier is echter niet in gevaar, meent het bestuur. De manege heeft 275 leden; vooral jeugd. Er staan 43 paarden en pony’s waarvan 18 paarden eigendom zijn van derden.

Dat er alleen het hoogstnoodzakelijke onderhoud wordt gedaan, verklaart het bestuur door te wijzen op ‘toekomstige ontwikkelingen’. Al in oktober 2009 stelde de gemeente een ‘ruimtelijk kader’ op voor de ontwikkeling van dit gebied. Destijds werd ook al achterstallig onderhoud geconstateerd.
De Catharina Hoeve, een gebouw van Hestar dat te boek staat als monument, verkeert in slechte staat, aldus het ruimtelijk kader. Kantoor en stallen konden daardoor niet goed functioneren. Een uitbreiding van het aantal lessen paardrijden werd  ‘niet verantwoord’ genoemd. Het welzijn en de veiligheid van de paarden dienden gewaarborgd te worden.

Opknappen

Het ruimtelijk kader ging er van uit dat de manege Esbi, naast Hestar, zou verdwijnen. Daar zou woningbouw voor in de plaats komen. De panden van Hestar zouden worden opgeknapt. Daarbij zou een kleine binnenbaan (17×35 meter) verdwijnen. Het stallen van paarden van derden zou vervallen. Hestar diende zich te richten op paardrijlessen voor de jeugd en volwassenen.

De hoeve en aanpalende schuur dateren uit 1916 en zijn een gemeentelijk monument. De Nederlandse federatie van ruitersport FNRS heeft onlangs een inspectie uitgevoerd bij Hestar en zijn nood geklaagd over het achterstallige onderhoud van de gebouwen. Hestar krijgt sinds enige jaren geen subsidie meer van de gemeente.

Bron: Midvliet

Foto: Remco Veurink

Reacties