Aantal Przewalskipaarden groeit

Aantal Przewalskipaarden groeit

0 164
Przewalski
Een Przewalski paard. (Foto: Zoochat)

Het gaat goed met het Przewalskipaard. Dit voorjaar werden er maar liefst zes veulens geboren in een natuurreservaat in de regio Xinjiang Uygur in China, ondanks een koude winter en warm, droog voorjaar. People’s Daily Online meldt dat het aantal Przewalskipaarden in dit gebied gestegen is naar 300. Het fokkerssucces is te danken aan de inspanningen van de officials, die bijvoorbeeld meerdere waterbronnen in het reservaat gecreëerd hebben.

Het Przewalskipaard is de enige paardensoort die nooit gedomesticeerd is. In Eurazië kwam het paard ooit vrij veel voor, maar de verwoesting van de natuurlijke omgeving van de dieren leidde tot uitsterving. Officieel wordt het ras sinds 1969 als bedreigd bestempeld. China startte een fokprogramma in 1986 met gebruikmaking van paarden uit Groot-Brittannië en Duitsland om de populatie weer op gang te brengen.

Tegenwoordig zijn er wereldwijd in totaal zo’n 2000 Przewalskipaarden te vinden. Daarmee zijn ze nog zeldzamer dan bijvoorbeeld panda’s. De meeste paarden leven in Mongolië, China en Kazachstan.

Horsetalk/Hoefslag

Reacties