Sarcoïden behandelen met brachytherapie: veilig én effectief

Sarcoïden behandelen met brachytherapie: veilig én effectief

sarcoïden
foto: Paardenarts.nl

Sarcoïden zijn de meest voorkomende tumoren bij paarden en het kan heel lastig zijn om ze te behandelen. Soms is behandeling niet nodig. Zwitserse onderzoekers rapporteerden onlangs dat bijna de helft van de kleinere sarcoïden, die ontdekt werden bij een aantal driejarige paarden, mettertijd vanzelf verdwenen. Maar wanneer dat niet het geval is, en de sarcoïde zich bevindt op een plek waar het paard er last van heeft (bijvoorbeeld rond het oog of op de plek waar de singel zit) moet er iets ondernomen worden.

Inwendige bestraling of brachytherapie

Sarcoïden kunnen operatief verwijderd worden, maar dat is niet altijd mogelijk. Een andere mogelijke behandeling is bestraling of radiotherapie, bijvoorbeeld voor sarcoïden rondom de ogen. Het gebruik van een hoge dosis inwendige bestraling, waarbij via een catheter lokaal bestraling wordt toegediend in de tumor, is een veiligere én effectievere vorm van radiotherapie. Die inwendige bestraling wordt ook wel brachytherapie genoemd.

De behandeling gebeurt heel plaatselijk en het gezonde weefsel zal daardoor veel minder aangetast worden. De stralingsbronnen zullen ook hun positie ten opzichte van de tumor behouden, ook als de patiënt of de tumor tijdens de behandeling op de een of andere manier bewegen.

Vaak gebruikt bij mensen

De Duitse dierenarts Ulrich Wendlberger zegt dat het grote voordeel van een hoge dosis brachytherapie is dat het geen enkel risico inhoudt voor de mensen die het toedienen, aangezien ze niet in contact komen met de radioactieve stof. Dierenartsen hoeven ook geen CT-scan te gebruiken om te bepalen welke plek ze precies moeten behandelen. Een ander belangrijk voordeel is dat een volledige verdoving niet nodig is. Het paard kan gesedeerd worden en staand behandeld worden.

In de menselijke geneeskunde wordt brachytherapie vaak toegepast, bijvoorbeeld bij prostaatkanker. De toepassing bij dieren gebeurt echter enkel in gespecialiseerde centra.

Buisjes in de tumor

Wendlberger legt uit: ‘Er worden buisjes ingebracht op een bepaalde afstand van elkaar. Dat maakt het makkelijker om de dosis van de bestraling te bepalen. We bepalen in welk deel van het buisje het iridium (dat is het radioactieve materiaal waarmee bestraald wordt) een bepaalde tijd moet stilstaan. Hoe langer het iridium op die plek blijft, hoe hoger de lokale dosis bestraling. Nadat het iridium door de buisjes is gegaan, wordt het onmiddellijk opgeslagen. Er is dus geen enkel risico voor het personeel of de eigenaar van het paard, tijdens of na de behandeling. Bij een lage dosis bestraling blijven er altijd radioactieve ‘zaadjes’ achter in de tumor. Het paard zal dan acht tot tien dagen lang ‘radioactief’ blijven.’

‘Voor elke sarcoïde’

Wendlberger: ‘Het lijkt moeilijk om te geloven, maar we hebben een genezingsgraad van bijna 100%. Hetkan een aantal maanden duren, maar het werkt wel. Elke sarcoïde kan op deze manier behandeld worden, maar vaak zijn er gemakkelijkere opties, zoals operaties of elektrochemotherapie.’

Professor Derrek Knottenbelt van de universiteit van Liverpool staat achter het nieuwe systeem. ‘Het staat buitenkijf dat bestraling effectief is. Ik heb zelf enkel ervaring met lage dosissen bestraling en wij hebben al 450 paarden behandeld. Slechts een daarvan moest een andere behandeling ondergaan. Natuurlijk zijn de systemen met een hoge dosis bestraling veel beter en het is erg jammer dat niet meer klinieken daarvoor uitgerust zijn.’

 

Bron: Horsetalk

Foto: paardenarts.nl

Reacties