Transportnetwerk ‘Fleet of Angels’ bekroond voor inspanningen

Transportnetwerk ‘Fleet of Angels’ bekroond voor inspanningen

0 133
foto: Jessica Pijlman

Fleet of Angels, een transportnetwerk om paarden die op de een of andere manier gevaar lopen te verplaatsen, heeft de Equine Welfare Award gekregen van de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA). De non-profitorganisatie helpt jaarlijks duizenden paarden, dankzij de vele vrijwilligers.

Netwerk van trailereigenaars

Fleet of Angels is opgestart door de Amerikaanse Elaine Nash. Zij merkte dat veel mensen graag wilden helpen bij het redden van paarden in nood, maar dat die potentiële helpers vaak gehinderd werden door de hoge kost van commercieel transport en een gebrek aan trailers. Nash creëerde daarop een netwerk van duizenden trailereigenaars in Noord-Amerika. Die kunnen wanneer dat nodig is snel paarden evacueren.

Elk jaar worden duizenden paarden geholpen door de Fleet of Angels, zelfs tot in Alaska. In 2016 haalde de overheid 900 ondervoede en verwaarloosde paarden weg bij een failliete organisatie in Zuid-Dakota. Nash vond onmiddellijk een nieuwe thuis voor 300 van die paarden en is nu bezig om een plek te zoeken voor de andere 600. Recent zorgde Fleet of Angels er nog voor dat paarden getroffen door orkaan Harvey de nodige hulp kregen.

Transport belangrijk bij adoptie of herplaatsing

In 2012 wilde Nash te weten komen waarom zo veel paarden in Amerika naar de slacht gingen, en niet naar een nieuwe en veilige thuis. Ze ontdekte dat veel paarden hun kans om geadopteerd of gekocht te worden misten, doordat potentiële nieuwe eigenaars geen trailer hadden of zich geen professioneel transport konden veroorloven. Nash ging ervan uit dat veel trailereigenaars graag paarden naar hun nieuwe thuis wilden brengen, als dat hun leven kon redden. Ze bedacht ook dat commerciële en regionale transporteurs hun tarieven wel zouden willen aanpassen als het ging om paarden die gered konden worden.

Nash startte de Fleet of Angels-website om haar idee uit te leggen. Ze legde meteen een database aan van mensen van over heel Amerika, die graag deel wilden uitmaken van haar netwerk. Al snel beschikte de organisatie over heel wat namen van trailereigenaars, overnachtingsplaatsen en andere diensten.

Vrijwilligers van cruciaal belang

‘We vragen dat iedereen zo weinig mogelijk kosten aanrekent, om dit deel van het reddingsproces zo betaalbaar mogelijk te houden,’ zegt Nash. De vrijwilligers, en dat zijn er duizenden, zijn van cruciaal belang voor de organisatie. ‘Door zich bij ons te registreren en bij te springen wanneer dat nodig is, hebben onze leden al duizenden paarden in nood gered, en we beginnen nog maar pas! Het is heel makkelijk om lid te worden. Iedereen met een trailer, een extra stal of een paddock voor overnachtingen is welkom!’

Op naar de 100.000 leden

Nash heeft bijna alle kosten van Fleet of Angels uit haar eigen zak betaald. Ze heeft nog grote plannen om de dienstverlening van haar organisatie uit te breiden en hoopt dat ze daarvoor sponsors vindt. Het doel van Elaine Nash is om de groep uit te breiden tot 100.000 leden: ‘Als we ervoor kunnen zorgen dat er er op minder dan 40 kilometer van elk paard in nood een transporteur te vinden is, kunnen we ons succes nog vergroten.’

 

Bron: Horsetalk

Foto: Jessica Pijlman

Vergelijkbare artikelen

Reacties