78 Verwaarloosde paarden gered

78 Verwaarloosde paarden gered

0 3488

Een paardenbezitter in het Duitse Stendal, een plaats in de deelstaat Saksen-Anhalt,  had in drie weilanden 78 verwaarloosde paarden/pony’s staan. Voor voer en drinken werd vrijwel niet gezorgd ondanks meerdere waarschuwingen. Afgelopen week hebben medewerkers van de het district Stendal de paarden gered en naar een geheime locatie gebracht.

Kale weilanden

Na de reddingsactie werd bekend dat in maart al door een dierenarts van het district melding was gemaakt dat twee paarden op erbarmelijke wijze waren overleden. Hij was van mening dat de paardenbezitter de dieren niet voldoende voer/hooi en water had gegeven ondanks dat het duidelijk was dat de weilanden kaal waren en er dus niet voldoende eten was.

De toestand van de 78 paarden is in de afgelopen week sterk verbeterd. Ze worden op dit moment op een geheime locatie in het Noorden van het district Stendal ondergebracht en verzorgd. Volgens nieuwsbron MDR SACHSEN-ANHALT zijn ze nu in een moderne stal die eerst voor koeien werd gebruikt.

Constant eten

De autoriteiten hebben de paarden en pony’s vorige week woensdag bij de eigenaar weggehaald, nadat verschillende dierenartsen hadden geconstateerd dat de meesten ondervoed en ziek waren.
Dierenarts Thoralf Schaffer zei dat de dieren constant hebben gegeten sinds hun aankomst op hun nieuwe plek. De wintervacht verbergt de ergste verwondingen en vermagering maar bij onder andere de dik in de vacht zittende sterke koudbloeden zijn de ribben goed te voelen.
Manen en staarten zijn bij de meeste paarden dun en erg vervuild en de hoeven moeten door een gespecialiseerde hoefsmid worden behandeld. De vorige eigenaar heeft daar helemaal geen aandacht aan besteed.

Veiling

Honger en angst voor mensen, dat hadden ze alle 78. Sommigen gaan nu nog met luid ‘gebrul’ achteruit als iemand te dicht bij de box komt. De moderne stal die in ‘the middle of nowhere’ staat, is bewust gekozen volgens districtshoofd Sebastian Stoll.  Ze houden rekening met voor- en tegenstanders van de op handen zijnde veiling. Om verzorgers en dieren in de komende weken de nodige rust te geven wordt ernaar gestreefd de locatie geheim te houden. Deze wordt pas bekend gemaakt als de veiling start. Dit zal waarschijnlijk ergens in januari, uiterlijk februari zijn. Voor driekwart van de dieren moeten eerst nog de benodigde papieren worden aangevraagd.

Kosten

De  kosten voor de reddingsactie zijn niet gering. Medische kosten, voer en verzorging, dat kost het district een paar honderd Euro per dag. Een deel hiervan zal terugbetaald kunnen worden na de veiling.

Bron:  mdr.de 

Foto: Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Reacties