Uitbraak EIA in Duitse Bad Bentheim

Uitbraak EIA in Duitse Bad Bentheim

0 1905

Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland waarschuwt op haar website voor een uitbraak van EIA (equine infectieuze anemie) in het Duitse Bad Bentheim.

Extra waakzaamheid is volgens de stichting geboden omdat de uitbraak van het virus slechts op enkele tientallen kilometers van de Nederlandse grens ligt. Rondom het getroffen paardenbedrijf geldt een vervoersverbod.

Insecten

Equine infectieuze anemie is een virale infectieziekte die bloedarmoede veroorzaakt en gepaard gaat met terugkerende koortsperioden. De ziekte komt voor bij paarden, muilezels en ezels en wordt door bloedzuigende insecten verspreid. Bij drachtige dieren kan ook de foetus geïnfecteerd raken. Het is geen zoönose. Dat wil zeggen dat mensen de ziekte niet kunnen krijgen of overbrengen, in tegenstelling tot het in de volksmond veel gebezigde ‘moeraskoorts’ (malaria), dat voor mensen wel een zeer besmettelijke en levensgevaarlijke ziekte is.

Symptomen EIA

EIA leidt tot ernstige bloedarmoede. De ziekte kan acuut of chronisch verlopen. Bij de acute vorm kan het paard verschijnselen tonen als koorts, lusteloosheid, spierzwakte, rillingen, aantasting van ogen en slijmvliezen, bloedingen, koliek, bloederige mest, verhoogde en onregelmatige hartslag en oedeemvorming in het onderlichaam. Het zieke dier blijft vaak wel normaal eten, maar ook het weigeren van eten komt voor. Plotselinge sterfte is niet ongewoon. Bij de chronische vorm van moeraskoorts vermagert het paard en is het snel vermoeid en koortsig na inspanning.

Verspreiding voorkomen

Als een dier eenmaal besmet is geraakt, blijft het levenslang drager van het virus. Er zijn veel dragers die zelf helemaal geen ziekteverschijnselen vertonen. Het virus is ook in die gevallen aan te tonen met een bloedtest. Daarom worden worden alle paarden die in de buurt van een paard met moeraskoorts zijn geweest meerdere malen getest op aanwezigheid van het virus in hun bloed. Gedurende twee maanden worden zij zelf ook in quarantaine gehouden.

Maatregelen

Dieren die besmet zijn met EIA worden altijd afgemaakt om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Behandeling of virusvrij maken van zieke of besmette dieren is vooralsnog niet mogelijk.

Er gelden sinds de zomer van 2010 Europese maatregelen die moeten voorkomen dat de ziekte verder oprukt. Bij export vanuit Roemenië moeten paarden worden getest en een bedrijf waar de ziekte uitbreekt is verplicht dit bij de autoriteiten te melden.

Bron: Ruiteren & Mennen
Foto: Shutterstock

Vergelijkbare artikelen

Reacties