5 Tips om (niet) te bezuinigen op die dure paardensport

5 Tips om (niet) te bezuinigen op die dure paardensport

0 8392

Paardensport is een dure sport. Van lessen tot harnachement en pensionkosten. En dan hebben we het nog niet eens over het belangrijkste attribuut: je paard zelf. Je hebt er een berg spullen voor nodig. Best handig om op de centen te letten waar dat kan.

De volgende tips zullen je uiteindelijk geld besparen zonder dat het je prestaties beïnvloedt. Bezuinigen doe je op…

Rijbroeken: nee

Bespaar niet op een goeie rijbroek. Een kwaliteitsvolle broek gaat véél langer mee dan een goekope en dus bespaar je aan het eind van de rit veel geld. Zorg ervoor dat je broek lekker zit in het zadel; je moet je bezighouden met je paard, niet met het feit dat niet comfortabel zit met die *broek.

Shirts: ja

Een shirt daarentegen is een shirt. Je hoeft geen klein fortuin uit te geven aan een polo’tje dat je elke dag draagt. H&M of Hema heeft prima T-shirts voor weinig en in elke kleur die je leuk vindt.

Zadel: nee

Kies een zadel dat zowel jou als je paard past. Heb je het perfecte zadel gevonden, dan gaat het een leven lang mee als je het goed onderhoudt. Wist je dat Nick Skelton goud won in Rio met een zadel waar hij al dertig jaar mee rijdt en dat destijds speciaal voor hem gemaakt werd?

Hoofdstellen: ja

200 euro of meer uitgeven aan een hoofdstel is daarentegen onbegrijpelijk. Een schappelijk geprijsd hoofdstel doet het ook goed. En tja, er zal maar iets kapot gaan. Gebeurt bij een (te) duur hoofdstel net zo gemakkelijk al bij eentje dat een minder grote aanslag op je portemonnee is.

Nieuw paard: nee

Geef iets méér uit aan het paard van je dromen. In onderhoud is een goedkoop paard net zo duur als een paard waar je hart naar uitgaat en dat duurder in aanschaf was. Spaar totdat je dat ene paard kunt kopen waar je je zinnen op gezet hebt en neem geen genoegen met een mindere. Met een slecht paard word je nooit een goeie ruiter!

Nieuwe trailer: ja

Een spiksplinternieuwe, moderne en shiny trailer daarentegen is onzin. Wel is het belangrijk dat ‘ie veilig is en aan je eisen voldoet. Er zijn echt mensen die meer geld uitgeven aan hun trailer dan aan het paard dat ze vervoeren! Laat je trailer wel regelmatig controleren. Een apk zoals bij auto’s is er nog niet. Bodem, remmen, banden en koppeling zijn onderdelen die gewoon goed moeten zijn, anders is het niet verantwoord veilig de weg op te gaan. Je moet niet willen bezuinigen op het onderhoud van de trailer.

Onderleggers: nee

Een goede zadelonderlegger, of je nu voor een sjabrak gaat of een extra, schokabsorberende onderlegger als dat nodig is voor je paard, is onontbeerlijk. Volg de instructies voor onderhoud op het etiket nauwkeurig, en ze gaan superlang mee. Goede zaderonderleggers zijn licht van gewicht, schuiven niet en zijn fijn voor (de rug van) je paard.

Borstels: ja

Borstels gaan echt eeuwig mee, of ze nu 20 euro kosten of 2. Een uitverkoopje is prima! Elke euro die je bespaart op dit soort kleinere dingen is er één…

Hooi: nee

Goed hooi voeren is een must! En slecht hooi daarentegen kan koliek veroorzaken en we hoeven je vast niet uit te leggen hoe gevaarlijk dat is. Neem dus geen risico en ga voor het beste van het beste op het gebied van ruwvoer!

Supplementen: ja

Sommige supplementen hebben écht effect op de gezondheid van je paard. De meeste zijn echter dubieus, ook al zijn de advertenties nog zo aantrekkelijk en de beloftes nog zo groot.

Naar een idee van Eventingconnect.

Foto: Remco Veurink

Reacties