Ook in omgang paard of pony: kinderen altijd een cap!

Ook in omgang paard of pony: kinderen altijd een cap!

Australische onderzoekers hebben onlangs 187 ongelukken van kinderen in combinatie met paarden onderzocht. Hun dringend advies is:  jonge paardenliefhebbers zouden in de buurt van de dieren altijd een cap moeten dragen en niet alleen maar tijdens het rijden.

Gevaren op de loer

Paardrijden, een mooie sport, een grote hobby voor jong en oud, maar het heeft ook zijn gevaren. Die liggen niet alleen op de loer in het zadel. Onlangs raakte op een manege een tien jaar oud meisje door een paard en ernstig gewond. Ze was goed in de omgang met paarden. Op de dag van het ongeval leidde ze een paard door het gangpad toen deze botste met een ander paard. In het heetst van de strijd werd het meisje geraakt op haar hoofd door een hoef en moest per helikopter naar het ziekenhuis worden gevlogen.
Ongelukken als deze zijn tragisch en, helaas, niet ongewoon. Een soortgelijk ongeval gebeurde bij het uitladen van een paard uit de trailer. De 18-jarige ruin haalde onverwacht uit en raakte het driejarige zoontje van de eigenaar van het paard recht op het hoofd. Het kind moest ernstig gewond naar het ziekenhuis worden gebracht.

Kinderen kwetsbaar

Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor verwondingen aan het hoofd, zo blijkt uit tal van studies, waaronder het recente werk van de Australische onderzoekers. Ze bestudeerden 187 ongelukken met kinderen in de leeftijd van vier tot en met zestien jaar, die verband hielden met paarden.

De meeste verwondingen bleken aan het hoofd, waarbij die kinderen die een cap droegen, beduidend minder ernstig letsel hadden en korter in het ziekenhuis hoefden blijven. Dit maakte Dr Jane Theodore, hoofd uitvoering van de studie, bekend.

Niet te paard

Circa 20 procent van de bestudeerde ongevallen deed zich niet voor op een paard, maar in de omgang met het paard. In deze groep droeg de meerderheid geen cap. Met ernstige gevolgen: het aandeel van de patiënten met een ernstig traumatisch hersenletsel was hier meer dan een derde. Dr. Theodore is ervan overtuigd dat een goed passende rijhelm belangrijk is en niet alleen te paard. Kinderen kunnen ernstig gewond raken ook bij het poetsen door bijvoorbeeld een trap, omver duwen of -lopen. Het dragen van een cap kan het risico op ernstig hoofdletsel beduidend verminderen in dergelijke situaties.
Van de 187 kinderen overleden er drie als gevolg van het ongeval. In meer dan zeven procent, hielden de jonge slachtoffers blijvende schade over aan de hersenen, de ogen, het gezicht of de ledematen. In gevallen als deze, kan een cap het verschil maken tussen leven en dood en kan een groot leed bespaard blijven.

Pech of geluk

Aan de Duitse Universität Göttingen werd in 2015 een onderzoek gedaan naar de vraag over het veiligheidsgedrag van de ruiters. Hierbij kwam aan het licht dat veel (vrouwelijke) ruiters liever een ‘pech of geluk’ houding aannemen dan dat ze hun veiligheid vooropstellen. De beweegredenen waren uiteenlopend, van ‘niet hip’ tot ‘niet comfortabel’.  Juist in de paardensport waar we de risicofactor ‘paard’ nooit volledig kunnen uitschakelen, moet het dragen van een helm vanzelfsprekend zijn.

Laten we hopen dat de optiek en het verbeterde comfort in de toekomst nog meer ruiters tot het dragen van een cap overtuigt. Het maakt niet uit hoeveel ervaring je hebt of hoe braaf het paard kan zijn, één enkel ongeval zonder cap kan ernstige gevolgen hebben.

Bron: pferderevue

Foto: Shutterstock

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 21)

Reacties