Kijk uit voor teken, nu al!

Kijk uit voor teken, nu al!

0 1820

Volgens de tekenradar op www.tekenradar.nl is de tekenactiviteit deze week erg hoog.

Lyme

Iedereen heeft wel eens gehoord van de ziekte van Lyme bij mensen. Bij paarden kan de ziekte ook voorkomen. In 2012 is Chacco-Blue volgens het autopsie-rapport bezweken aan de ziekte van Lyme. De veertienjarige springhengst had de ziekte al enige tijd onder de leden. Volgens Paul Schockemöhle was het onder controle maar het stak plots de kop weer op en veroorzaakte uiteindelijk de dood van de hengst.

In 2013 overleed de elite Hannoveraner hengst Gold Luck (Grundstein x Abundance) op 26-jarige leeftijd. De hengst werd geëuthanaseerd op de Rolling Stone Farm in de USA. De ziekte van Lyme maakte een voortijdig einde aan zijn veelbelovende dressuurcarrière.

Nimfen

Normaal hielden teken van oktober tot april een winterslaap. In strenge winters zijn er in Nederland geen teken actief, maar als het kwik in de winter soms lenteachtige temperaturen aangeeft, is dat een ander verhaal. Meestal echter begint het aantal actieve teken pas in de loop van maart te stijgen. In de periode april tot en met september worden de hoogste aantallen nimfen waargenomen (de hoogste aantallen meestal in het voorjaar).

Het aantal larven loopt ook in april sterk op. Het hoogste aantal wordt in de periode juni tot en met september waargenomen. Een teek heeft vier stadia:  ei, larve, nimf, volwassen. Vanaf het larvestadium kan de teek via een beet bloed opnemen van een gastheer (mens of dier).

Teken klimmen tussen maart en oktober in hoog gras, struikgewas, kreupelhout of mos. Het is niet zo dat teken uit bomen vallen, ze kruipen via de benen van je paard naar warme plekjes, zoals de liezen, oksels en hals bijvoorbeeld tijdens een buitenrit of als paarden in een weide met lang gras lopen.

Tekenkaart

Ter voorkoming van tekenbeten bij een paard kunnen wellicht natuurlijke middeltjes (bijvoorbeeld teatree olie/shampoo) of de reguliere insectenmiddeltjes iets helpen. De preventie zal echter vooral gericht moeten worden op het voorkomen van het overdragen van ziektes door de teek. Het is vooral belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer ze op het paard aanwezig zijn, hoe meer kans op overdracht van een infectie. Gebruik hiervoor een speciale tekentang, tekenpincet of een zogenaamde tekenkaart.

Ook de nimfen (jonge teken) kun je hiermee verwijderen. Voorkom dat de teek stukgeknepen of geplet wordt, want dan leegt hij zijn maaginhoud in de gastheer en is de kans op besmetting groter. Ook bij pogingen tot verdoving van de teek met alcohol kan dit gebeuren en is daarom niet aan te raden. Ontsmet na het verwijderen van de teek de bijtplek met betadine.

Zorg ervoor dat je een goede tekenverwijderaar in huis hebt, bijvoorbeeld de tekenverwijderkaart.

Meer informatie is te vinden op www.tekenkaartnederland.nl.

Bron: tekenradar / Hoefslag

Foto: Shutterstock

Hoefslag abonnementen

Reacties