Tot de dood ons scheidt

Tot de dood ons scheidt

0 2860

Je wil er liever niet aan denken, maar er komt misschien eens het moment dat je afscheid moet nemen van je paard of pony doordat het komt te overlijden. Een emotioneel en verdrietig moment.

Moeilijke keuzes

Hoe verdrietig het ook is, het is misschien niet onverstandig je gedachten eens te laten gaan over de voorbereidingen, de mogelijkheid een waardig afscheid te kunnen nemen, de wijze van levensbeëindiging, het afscheidsmoment, het vervoer en de eindbestemming van het lichaam van je paard. Moeilijke keuzes als het moment plotseling daar is. Welke argumentatie heb je voor de keuze?
Wanneer het overlijden van je paard te voorzien is, is het verstandig, indien het paard verzekerd is, van te voren contact op te nemen met de verzekering. De mogelijkheden en kosten kunnen namelijk nogal verschillen. Er bestaan ook aparte uitvaartverzekeringen voor paarden.

Euthanasie

Euthanasie kan worden uitgevoerd door een dierenarts. Dit kan bij de kliniek/dierenartspraktijk gebeuren. Als dit thuis of op stal wordt gedaan, moet je er nog voor zorgen dat het dode lichaam van je paard afgevoerd moet worden.

Slachten

De keuze om je paard te laten slachten is niet gemakkelijk maar het kan je financieel wel nog iets opleveren. Het komt ook wel voor dat het paard niet geschikt is voor het slachthuis want slachten is niet altijd mogelijk.  Of we het nu willen of niet, volgens de Europese regelgeving is namelijk elk paard in principe bestemd voor de voedselketen, maar alle medicatie die aan het paard gegeven wordt gedurende zijn leven dient bijgehouden te worden. Er kan expliciet staan aangegeven dat het paard niet bestemd is voor de slacht. Hiervoor is in het paspoort een speciale pagina aanwezig, die zowel door eigenaar als door de dierenarts kan worden afgetekend. Deze regel is er om te voorkomen dat medicatie die het paard krijgt ook bij de mens terechtkomt. Identificatie van ieder paard is daarom zo belangrijk. Incidenten met betrekking tot voedselveiligheidsrisico’s dienen vermeden te worden. Ieder paard moet een paspoort hebben en gechipt zijn, en sinds januari 2016 wordt van alle veulens een volledige schets opgenomen in het paspoort.

Destructie

Sterft je paard een natuurlijke dood of was er sprake van euthanasie, dan kun je kiezen voor destructie. Bij destructie kan je paard op verschillende manieren worden opgehaald. Aangezien dit een emotionele gebeurtenis kan zijn, wordt er ook wel individuele ophaalservice geboden. Ophalen door geheel Nederland kan via het bedrijf Rendac.

Cremeren

Duurder is het om je paard te laten cremeren in een paardencrematorium. Er kan dan vaak gekozen worden voor een kunstvoorwerp als urn, een sieraad met wat as, of de as op een bepaalde plaats laten uitstrooien. Het is verstandig je goed te informeren naar de kosten en de mogelijkheden en dan kun je beslissen of je, in welke vorm dan ook, een aandenken aan je paard wil hebben.

Wetenschap

In sommige gevallen wordt besloten het paard af te staan aan de wetenschap. Uitgangspunt is dat het niet voor jouw paard nog van nut is, maar wel voor de artsen die misschien daardoor jouw volgende paard, of welk paard dan ook met de zelfde ziekte, beter kunnen helpen. Paarden kunnen aangemeld worden voor pathologisch onderzoek om de ziekte- of doodsoorzaak vast te stellen. Daarnaast is pathologisch onderzoek een belangrijk onderdeel van de landelijke diergezondheidsmonitoring.

Begraven van een paard of pony is in Nederland verboden.

Paardenpaspoort

Na het overlijden is het verplicht het paardenpaspoort op te sturen naar de instantie die dit heeft afgegeven. Het overlijden zal dan worden geregistreerd in het betreffende stamboek. Het paspoort blijft altijd eigendom van de uitgevende instantie. Het paard wordt niet alleen afgemeld, maar het paspoort wordt zo uit de roulatie gehaald. De KNHS kan hierover meer informatie verstrekken.

Wedstrijd

Komt een paard te overlijden tijdens een wedstrijd dan zijn er speciale regels van kracht. In het Algemeen Wedstrijdreglement is opgenomen dat op elk paard dat tijdens een KNHS evenement overlijdt sectie moet worden uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Verwerking

Het afscheid moeten nemen van een paard of pony is zwaar, zeker voor kinderen of mensen die er op een zorgboerderij voor zorgen. De banden zijn vaak heel sterk. Door het onderwerp bespreekbaar te maken (er zijn goede informatieve boeken te verkrijgen over de dood van een dier), kun je een hoop beroering voorkomen. Laat het verdriet toe, het lucht ook vaak op als je het met elkaar kunt delen en elkaar kunt steunen in de verwerking.

En dan kan het verdriet ook nog verwerkt worden door het simpelweg van je af te schrijven.

34 Jaar,  alles verliep moeizaam en traag
Nog dierwaardig? Dat was de vraag
Je mooie ogen vertelden mij
‘Ik ben niet meer zo blij’
Heb het einde niet uit egoïsme afgewacht
En jou naar je laatste rustplaats gebracht
Wij tweetjes samen, te voet, zonder glimlach
Op een koude, prachtige zonnige winterdag
Het was zwaar, de weg alleen terug
Het lege halster in mijn handen, heel vlug
Want niemand mocht ze zien, de tranen
Die toch vanzelf wel kwamen
Lieve, lieve oude Willemijn
Het waren mooie jaren
Die we samen mochten zijn

Bron: Hoefslag

Foto: Shutterstock

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Vergelijkbare artikelen

Reacties