Gewonnen prijzengeld niet belast met BTW

Gewonnen prijzengeld niet belast met BTW

0 312
Marc Houtzager - Sterrehof's Bylou CSI Salland 2016 © DigiShots

Anders dan vaak gedacht, is het bij deelname aan concoursen gewonnen prijzengeld vaak niet belast met btw, zo meldt de Sectorraad Paarden. 

Het Europese Hof van Justitie bepaalde in een arrest van 10 november 2016, nummer C-432/15, dat een Tsjechische trainster van renpaarden geen belasting hoefde te betalen over het op de baan gewonnen bedrag.

Het prijzengeld is vrij van btw indien het prijzengeld afhankelijk is van de uitslag en de classificatie van de deelnemer. Dus het moet vooraf onzeker zijn en bepaald worden door de classificatie. Garandeert de concoursorganisatie bij voorbaat en onafhankelijk van de classificatie al een vergoeding (vaak “startgeld” genoemd), dan is die vergoeding wel onderworpen aan de btw.

Keerzijde hiervan kan wel zijn dat niet alle btw op kosten/investeringen meer aftrekbaar is. Maar dat zal volgens het arrest Europese Hof niet vaak het geval zijn.

Voor veel wedstrijdstallen zal dit een aanzienlijke belastingbesparing kunnen betekenen.

Binnenkort komt er een uitgebreide toelichting op de door de Sectorraad Paarden ondersteunde website Paardfiscaal.nl. De Sectorraad zal het eerdergenoemde arrest ook bij de belastingdienst onder de aandacht brengen en voor zover nodig aandringen op voor de praktijk nuttige richtlijnen zodat niet iedere paardenhouder opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.

Bron: Sectorraad paarden

Foto: DigiShots

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Vergelijkbare artikelen

Reacties