Rijden in de winter: veilig en met plezier

Rijden in de winter: veilig en met plezier

0 2772

Winter: er zijn ruiters die het zadel een tijdje aan de wilgen hangen, maar fanatiekelingen willen graag zo vaak mogelijk buiten rijden, al is het maar om te rechtvaardigen dat ze met plezier door deze wintermaanden heen willen komen. Met de juiste voorbereiding en aanpassing kan een winters ritje ook veel plezier geven en veilig zijn. Er zijn grote verschillen in paardrijden in de winter dan in andere seizoenen: minder daglicht, geen regen, maar ijzel of sneeuw… De meningen over het rijden in sneeuw zijn nogal verdeeld, maar in landen met strengere winters denkt men hier anders over. Zij zouden maanden aan huis/stal gekluisterd zijn als ze zich iets van sneeuw zouden aantrekken. Binnenbakken, stapmolens en de meeste all weather bodems zijn geweldig, maar ook deze kunnen na een lange tijd van strenge vorst en sneeuwval bevriezen. Dus hoe kunnen we er nu voor zorgen dat we niet helemaal stil komen te staan?

Tips

Vastplakken van sneeuw onder de hoeven kan vermeden worden; vraag er je hoefsmid naar!

Je hoeft echt niet iedere centimeter van je paard schoon te poetsen elke keer dat je gaat rijden. Hoofdzaak is dat er geen vuil onder het harnachement zit. Te grondig poetsen tast zelfs de natuurlijke beschermlaag aan. Vuil is namelijk een extra isolatie voor het paard.

Een geschoren paard maakt het schoonmaken natuurlijk een stuk makkelijker en voorkomt dat het paard te erg gaat zweten en te lang nat blijft. Paarden hebben van nature een prima mechanisme om zich tegen kou te beschermen. Ze hebben een vetlaag op hun huid (huidsmeer) met daarop haar. Wanneer ze hun haren rechtop zetten kan er lucht tussen komen. Deze lucht werkt isolerend. Bij geschoren paarden is deze natuurlijke isolatie weggehaald.  Daarom hebben geschoren paarden een deken nodig vanaf een omgevingstemperatuur van circa  tien graden Celcius. Kies dan voor een buitendeken met een nekstuk. Dit houdt niet alleen warm maar ook schoon.

Vlecht de staart van je paard in voordat je hem buiten zet. Zo voorkom je een modderige plakkerige staart die bijna niet uit te kammen is.

Experimenteer met vacht/staartverzorgingsproducten om te voorkomen dat er vanalles in zijn vacht, manen en staart blijft plakken.

Een blinkend schoon, betonnen gangpad of buitenplaats met klinkers kan als het gaat vriezen zo in een ijsbaan veranderen. Als vorst wordt voorspeld: laat vuil of stro liggen en koop strooizout en grit dat zorgt voor een veilige ondergrond. Een mengsel van as uit de open haard met zand en grit vormt een goede barrière voor ijs op een harde ondergrond.

En niet te vergeten

Sommige paarden gaan helemaal uit hun bol zodra ze in de winter buiten komen, vooral bij het zien van de eerste sneeuw. Neem dus uitgebreid de tijd om op te warmen. Gebruik eventueel een uitrij-/opwarmdeken om je paard in het begin warm te houden en zo blessures door koude, stijve spieren te voorkomen. Besteed dus meer tijd aan je warming-up maar ook aan de cooling-down. Maak het bit warm voordat je het in de mond van je paard doet. Neem een hoevenkrabber en vaseline of ander vet mee als het sneeuwt. Overleg met je hoefsmid over speciaal beslag voor winterse omstandigheden (sneeuwbeslag). Laat je paard niet te hard werken, overschrijd zijn grens niet als het op fitheid aankomt. Afdrogen met stro is ook een manier als je niet beschikt over een goede zweetdeken. Geef na het werk je paard lauw in plaats van koud water.

Tips voor de ruiter

Winterse omstandigheden, haal de winter rijhandschoenen maar uit de kast. Er is een grote kans dat je handen gevoelloos worden bij extreme kou. Ook thermo-ondergoed is geen overbodige luxe. Een maillot of panty eronder kan natuurlijk ook maar zit meestal niet echt prettig. Thermorijlaarzen kunnen beter niet al te dik zijn om mee te rijden. Je hebt dan vaak veel minder gevoel met het lijf van het paard. In de praktijk worden deze laarzen meer gebruikt voor op stal of om grondwerk te doen. Thermo stalschoenen om mee te rijden, zouden dan nog een beter alternatief kunnen zijn. En uiteraard een lekker warme trui, vest en water- en vuilafstotende winterjas.

Het is zeker ook belangrijk om in de winter buiten goed zichtbaar te zijn. Denk hierbij niet alleen aan jezelf maar ook je paard. Schemering valt sneller in in de winter, mistbanken en ook een sneeuwbui kunnen je zo maar overvallen. Reflecterende accenten op je kleding en bijvoorbeeld dekje of peesbeschermers/bandages zorgen ervoor beter zichtbaar te zijn.

Hoe mooi het buiten rijden in de sneeuw ook mag zijn, wees bewust van de gevaren! Bij onzekere omstandigheden is het beter geen risico te nemen, zeker niet op plaatsen waarvan de bodem onduidelijk is. Paarden hebben  geen hekel aan de winter, zoals veel mensen. Dus met de juiste voorbereiding en instelling kunnen de wintermaanden ook heel plezierig zijn.

Bron:  Horse&Hound

Foto: Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 17)

Reacties