‘We willen niet dat de Sinterklazen door de lucht vliegen’ *video*

‘We willen niet dat de Sinterklazen door de lucht vliegen’ *video*

0 2876
sinterklaas met paard

Zaterdag a.s. komt Sinterklaas weer in ons land. Elke organisatie houdt het hart vast op het moment dat de Goedheiligman zijn schimmel bestijgt. Zal hij niet wegschieten? Staan die kinderen niet wat al te dicht bij hem? Schrikt het dier niet van de tabberd, de muziek, het publiek, alle gebeurtenissen om hem heen?

Als het aan Stal Mansour in Arnhem ligt, zetten de Amerigo’s geen voet verkeerd en blijven de Sinterklazen veilig boven. Op deze manege kregen schimmels een speciale cursus voor een geslaagde Sinterklaasintocht. De paarden worden getraind op veiligheid in groepen. Incidenten met het paard van Sinterklaas moeten zo voorkomen worden. Omroep Gelderland nam vorige maand een kijkje bij zo’n training.

‘Zie ginds komt de stoomboot’, klinkt het vanochtend in de manegebak van Stal Mansour. Uit volle borst zingen medewerkers van de manege sinterklaasliedjes, terwijl ze met grote paraplu’s in de lucht zwaaien. Ze bootsen een intocht na. Twee paarden lopen voorzichtig tussen de medewerkers door. ‘Prima, vertraag het tempo iets, keurig,’ zegt trainster Gea Draaijer tegen de ruiters.

Nog meer dan andere jaren traint stal Mansour in Arnhem de schimmels voor een veilige Sinterklaasintocht. De paarden worden onder meer ingezet in Arnhem, Ede en Elburg. Staleigenaar Rik Steijn: ‘Het is heel belangrijk dat een paard zich veilig voelt. Alles wat vreemd is voor een paard, moet gewoon worden. We laten een dier dus wennen aan paraplu’s maar ook aan doeken over zijn kont, want als paard van Sinterklaas krijgt ie ook een tabberd over zich heen. Ook moet het dier wennen aan harde geluiden.’

Lees meer op Omroep Gelderland.
Daar zie je ook een filmpje van een training.

Foto: WIkipedia

Vergelijkbare artikelen

Reacties