Deken op of af? Vraag het je paard!

Deken op of af? Vraag het je paard!

0 652

De herfst is alweer officieel begonnen en daarmee begint er voor veel paardeneigenaren weer een periode van dubio. Moet mijn paard een extra deken op of heeft hij het al warm? Waarbij iedereen zijn eigen meettechnieken hanteert – van het voelen aan de oren tot het meten met een thermometer – hebben Noorse wetenschappers mogelijk de oplossing voor het vraagstuk gevonden: communiceren met symbolen.

Uit nieuw onderzoek bleek dat men alle paarden kon leren om hun voorkeur voor een deken aan te geven. De 23 paarden in het onderzoek werden getraind in het begrijpen van drie symbolen. Daarmee konden de dieren aangeven of de deken op of af moest, óf dat er geen verandering hoefde plaats te vinden. Bij warm weer gaven de paarden vaker aan dat de deken af moest.

De wetenschappers benadrukken in de studie dat de paarden ook wel eens de verkeerde keuze maakten. Zo leek één van de dieren het prettig te vinden wanneer haar verzorgers de deken op- of afdeden. Het dier koos daarom in eerste instantie altijd voor verandering. Na een paar nachten in de kou, begon het paard meer logische keuzes te maken.
Foto: Remco Veurink
Bron: Nu.nl / Hoefslag

Reacties