Deze paarden trokken de glazen koets

Deze paarden trokken de glazen koets

0 496
de stormruiter limited edition
Limited Edition

Acht Friese paarden uit de koninklijke stallen trokken vandaag de Glazen Koets met koning Willem-Alexander en koningin Máxima door Den Haag.

Het gaat om Karl, Kjel, Lieuwe, Nenne, Nolle, Quo Vadis, Siewerd en Tiebe. De laatste twee waren er dit jaar voor het eerst bij. De Friezen zijn  enkele maanden geleden al aangewezen voor het trekken van de Glazen Koets, die voor het eerst sinds 1923 uitreed op Prinsjesdag.

Hengsten
‘Er lopen alleen maar hengsten mee. Een gemengd span zou te onrustig worden. Paarden zijn net mensen. Ze hebben allemaal een eigen karakter. De ene loopt liever naast dát paard, en er is een verschil tussen de voorste en achterste paarden. Je hebt werkpaarden en luxepaarden’, aldus stalmeester Bert Wassenaar twee jaar geleden over de selectie.

Aan de beurt
Stalgenoten van de Friezen kwamen vandaag aan de beurt voor onder meer de Gala-glasberline van prins Constantijn en prinses Laurentien en de koetsen (een galaberline en een gala coupé) voor leden van de hofhouding.

Het hof heeft in totaal 24 zogenoemde koetspaarden, naast nog eens acht rijpaarden. Alle levende have komt uit het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland, het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek of het Groninger Stamboek. Ze worden meestal op hun vijfde aangekocht en doen dan vijftien jaar dienst.

Op verschillende plekken in de stad zijn rubberen matten gelegd. Deze moesten voorkomen dat de paarden uitgleden.

Bron:  Leeuwarder Courant

Foto: DigiShots

Reacties