Tips om je paard te beschermen tegen de zon

Tips om je paard te beschermen tegen de zon

0 1629

Net als mensen kunnen paarden verbranden in de zon. Vooral licht gekleurde paarden hebben last van de uv-straling door zonlicht, maar ook donkerbruine en zwarte paarden met witte benen of een bles zijn kwetsbaar.

Het is met name in het voorjaar en de vroege zomer, als de paarden erg verharen, dat verbranden van de huid voorkomt. Rond de ogen, de bovenkant van de staart, de neus en de binnenkant van de oren kan de huid rood worden. Ook is er kans op zwelling, blaren en vervellen.

De beste manier om je paard te beschermen tegen de (felle) zon, is hem alleen dan naar buiten doen als de zon laag staat, dus vroeg in de ochtend of laat op de avond, zorgen voor voldoende schaduw in de wei, zonnebrandcrème opdoen en/of het paard voorzien van een vliegenmasker en/of een vliegendeken.

Let daarbij op het volgende:
– Houd je paard op stal in de uren dat de zon het felst schijnt;
– Gebruik kindvriendelijke anti-zonnebrandcrème en zorg ervoor dat het niet in de ogen komt. Brent het eerst op een klein stukje van de huid aan om te kijken of het paard geen allergische reactie krijgt. Smeer het paard regelmatig in, want de crème kan snel verdwijnen omdat het paard met z’n staart zwaait of door hoog of vochtig gras loopt. Felgekleurde crème kan handig zijn om te zien of het nog op het paard zit. Gebruik een crème met een hoge beschermingsfactor.
– Het is aan te bevelen een vliegenmasker te gebruiken waarbij de oren en de neus ook bedekt is. Heeft je paard erg veel last van een verbrande huid, dan kun je beter een lichtgewicht deken opdoen dan een vliegendeken.

Sommige weideplanten kunnen overgevoeligheid veroorzaken als de huid ermee in aanraking komt, waardoor de kans op beschadiging van de huid groter is. Een voorbeeld is wilde witte en rode klaver. Andere plantensoorten kunnen net als een aantal schimmels en mycotoxinen schade aan de lever veroorzaken, waardoor een huidreactie op zonlicht ontstaat (secundaire sensibilisatie). Sommige planten, zoals Sint Janskruid, bisschopskruid en wilde boekweit veroorzaken beide reacties.

Raadpleeg bij ernstige reacties meteen de dierenarts! Met name als een paard nooit eerder extreem heeft gereageerd op blootstelling aan de zon, kan dat een teken zijn van een plotselinge beschadiging van de lever.

Horsejournals.com/Hoefslag

Foto: Shutterstock

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 16)

Reacties