Gelukkig, het is weer herfst!

Gelukkig, het is weer herfst!

0 1006
buitenrit, groep, afstand
foto: Remco Veurink

De herfst. Vallende bladeren, stormachtige wind, het wordt natter en kouder… Wat vind je daar als ruiter nu mooi aan? Zeven redenen om tóch de herfst te vieren!

1. Er kan weer geschoren worden

Mooi zo. Je kunt je paard weer van zijn jasje ontdoen. Wat prachtig komen zijn spieren toch uit als hij netjes en streeploos geschoren is. Nu kun je goed zien hoe goed hij toch eigenlijk gebouwd is. En o, die hals van hem…net fluweel! (Jij zelf daarentegen zit nog weken onder de haren als die scheerklus geklaard is. En dan hebben we het nog niet over het detail dat het lijdend voorwerp zelf tegen het plafond vliegt zodra je met de scheermachine aankomt…)

2. Weg met de dazen

Eindelijk bevrijd van dazen en ander kriebelend en stekend gespuis. Het is afgelopen met krabben, schuren en de muggenspray. (Wees welkom regen en wind!)

3. ’s Nachts weer op stal

Ah, wat ziet dat er toch gezellig uit, die gespreide strobedjes voor je lieveling. Wat zal hij blij zijn dat je hem van het land haalt aan het eind van de dag, als hij stomend binnengehaald wordt en z’n neus in de voerbak duwt. (Gelukkig, je kunt weer elke morgen staan uitmesten, dat had je zo gemist…)

4. Afgelopen met de stofwolken

Je hoeft niet meer eindeloos te poetsen, en poetsen, en poetsen… je blijft maar poetsen in de zomer! (Alleen zó jammer dat stof in de herfst verandert in modder…)

5. Afgelopen met de stofwolken

En ook bij een pittig galopje in het bos is het fijn dat je weer een beetje zicht hebt. En dan die bodem, die is tenminste niet meer knalhard, hoef je daar niet meer over in te zitten. (Zucht. Zit je weer de modder van je paard, tuig en jezelf af te schrapen. En natuurlijk ben je wéér vergeten een reserverijbroek mee te nemen…)

6. De schoonheid van vallende bladeren

Het is toch geweldig om na een lange werkweek in het weekend erop uit te gaan met je paard, in een kleurrijk bos, terwijl je de bladeren onder de hoeven van je paard voelt knisperen. Wat een prachtige, warme kleuren, zie dat rood, geel en goud, als de zonnestralen tussen de boomtakken doorpiepen. (Jammer dat die vallende bladeren rondom de stal en in de buitenbak alleen maar samenplakken tot één grote, glibberige ondergrond.)

7. Een welverdiend bad

Je verheugt je nu al op de heerlijke warme baden na een dag op stal. (Winterhanden en -tenen nemen we voor lief).

Horse&Hound/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties