Meten is weten: hartslagmeter

Meten is weten: hartslagmeter

0 400
Foto: Remco Veurink

Adelinde Cornelissen rijdt echt niet elke dag netjes in de binnenmanege haar oefeningen. Nee, ze racet op een galopbaan, maakt buitenritten en sprongetjes en traint ook met de hartslagmeter. Wist je eigenlijk dat de meeste dressuurruiters zelf met een veel hogere hartslag rijden, dan dat het paard loopt?
In deel vijf van de maandelijkse Hoefslag-serie ‘Meer dan dressuur met Adelinde’ komt onder meer het rijden met een hartslagmeter aan bod en wat voor informatie dit je als ruiter allemaal geeft.

Trainingen optimaliseren

‘Ik ben altijd aan het kijken waar ik kan verbeteren en hoe we de trainingen kunnen optimaliseren. Dat betekent dat ik buiten de gebaande paden treed, ook in deze dressuurserie. Tijdens mijn hardlopen trainde ik al een tijd met een hartslagmeter en dat geeft veel informatie over je fitheid, dus dacht ik: waarom bij de paarden niet? Bovendien geef ik een aantal eventingruiters les, die al ervaring hadden met de hartslagmeter. Ik begon dus puur uit interesse en om te kijken of het van toegevoegde waarde kan zijn in mijn training. Het was een eyeopener. Je wordt met name veel bewuster van het rijden van intervaltrainingen. Veel dressuurruiters gaan in de trainingen maar door, omdat die wissel of dat appuyement moet lukken, maar ze beseffen niet dat korte intervaltrainingen veel effectiever zijn. Daarom laat ik mijn leerlingen ook wel eens trainen met de hartslagmeter. Ik wil graag dat zij bewuster worden van wat er met hun paard gebeurt tijdens een training, wanneer zijn hartslag stijgt, maar vooral ook wanneer en hoe snel hij herstelt. Om te begrijpen hoe dit werkt, geef ik in deze serie het woord ook aan Carolien Munsters, die mij begeleidt met het trainen van de hartslagmeter en die ook een grote rol heeft gespeeld in het herstel van Jerich Parzival na zijn hartoperatie.’

De gehele aflevering van de serie ‘Meer dan dressuur met Adelinde’ vind je in de nieuwste Hoefslag.

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties