360 paarden bij reconstructie Slag bij Waterloo

360 paarden bij reconstructie Slag bij Waterloo

0 171

Op 19 en 20 juni 2015 is de spectaculaire herdenking van een gebeurtenis die meer dan ooit tot de collectieve verbeelding spreekt: de Slag bij Waterloo. Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de historische gebeurtenis die heel Europa versteld heeft doen staan en de toekomst van onze contreien mee heeft gevormd, speelt de Bataille de Waterloo 1815 een indrukwekkende reconstructie op een schaal die nog nooit eerder is vertoond in Europa.

Zo’n 120.000 toeschouwers worden verwacht. Zij kunnen meemaken hoe het Brits-Nederlandse leger en Hannoverse en Pruisische troepen een einde maakten aan het bewind van de Franse heerser Napoleon Bonaparte.

Een dag eerder, op de feitelijke verjaardag, is de officiële herdenking van de beroemde slag. Daarbij zijn ook de Belgische en Nederlandse koningen en koninginnen, het Luxemburgse groothertogelijk paar en een lid van de Britse koninklijke familie aanwezig, evenals familie van de militairen die in de slag strijd leverden.

Vijfduizend (amateur-)acteurs uit 52 landen doen mee. Op een gebied van circa 100 hectare spelen zij met 360 speciaal getrainde paarden de beroemde veldslag na. Daarvoor gebruiken ze honderd kanonnen, 4 ton buskruit, 60 ton hooi en 30 ton stro. De hele operatie kost 10 miljoen euro.

Alles over de reconstructie van de Slag bij Waterloo

Waterloo2015.org/Hoefslag

Foto: PR-Waterloo 2015 (Chantal Craêvecoeur)

 

Reacties