Alex van Silfhout: ‘Als je sneller gaat dan je paard, gaat alles...

Alex van Silfhout: ‘Als je sneller gaat dan je paard, gaat alles kapot’

0 1232
Medailles
Alex van Silfhout CHIO Aachen 2017 © DigiShots

Alex van Silfhout maakte drie maanden geleden de overstap van jeugdbondscoach naar bondscoach voor de senioren. Op de Olympische Spelen in Rio nam Nederland voor het eerst sinds 1992 geen medailles mee naar huis. Vorig jaar, op de Wereldruiterspelen in Tryon, lukt het de dressuur- en springruiters wederom niet om een medaille binnen te slepen. Alex van Silfhout blijft er kalm onder.

‘Ik ga niks opjagen’

‘Er ligt best wat druk op ons omdat de medailles uitblijven. Maar ik ga de boel niet opjagen: wanneer je sneller dingen voor elkaar wilt hebben dan dat je paard kan, maak je alleen maar dingen kapot. Dat is niet wat we willen, wij zijn tenslotte ook dierenvrienden,’ vertelt van Silfhout aan Trouw.

‘Pas als ze rond de 10 jaar oud zijn kun je pas zien of ze echt heel erg goed kunnen worden. Sommige paarden zijn een uitzondering: zij lopen op 8 of 9-jarige leeftijd al grote wedstrijden. Meestal hebben ze meer tijd nodig.’

Hele land afgereisd

De afgelopen maanden heeft van Silfhout het hele land doorgereden om verbeterpunten te vinden. Dit betekent wel dat hij minder tijd voor zoon Diederik overhoudt. ‘Als we een Nederlands team moeten gaan vormen en het gaat om de vierde plek, dan trekt Diederik waarschijnlijk aan het kortste eind. Ik wil niet de indruk wekken dat ik voor mijn eigenbelang kies.’

Tips uitwisselen

‘Ik wil graag dat de ruiters van hun eigen voetstuk afkomen, dat ze tips gaan uitwisselen. Sommige ruiters zijn zo gefocust op hun eigen bezigheden, dat dat een zwakke plek kan worden.’ Daarom heeft van Silfhout verschillende centrale trainingen ingepland, telkens op een andere locatie.

 

Bron: Trouw

Foto: Digishots

Reacties