Albert Voorn: “Wij kunnen enkel succes hebben als onze paarden dat ook...

Albert Voorn: “Wij kunnen enkel succes hebben als onze paarden dat ook willen”

0 8747
albert voorn
Albert Voorn - Tobalio Nederlands Kampioenschap Springen 2013 © DigiShots

Na een jaar het paard van zijn zoon te hebben getraind maakt Albert Voorn de keuze om het dier terug te trekken uit de wedstrijdsport. De visie van de springruiter is duidelijk: “Wij kunnen enkel succes hebben als onze paarden het voor ons willen doen”.

“Er is niemand die het mooier vindt om in de ring te rijden dan ik, zelfs niet na al die jaren. Ik ben nu 64 en de passie voor concoursen is nooit weggegaan”, begint Voorn te vertellen. “De rit die ik met dit paard gereden heb was de beste rit van het jaar, maar gewoon niet goed genoeg. Dat neemt niet weg dat ik dit paard heel dankbaar ben voor het afgelopen jaar, hij heeft mij heel scherp gehouden. Ik verwijt hem ook echt niks. Dat paard is of mentaal of lichamelijk niet geschikt voor de sport. Als één van deze factoren mist, kan je het hem niet kwalijk nemen om niet succesvol te zijn in de sport. Dan lukt het gewoon niet, ik vind dat je dat als ruiter moet accepteren”.

Succes

De springruiter legt uit dat je goed op je paard moet blijven letten als je in de sport rijdt. “Ik ben een competitieruiter, ik train paarden om er op wedstrijden goede resultaten mee te behalen. Als je dan een paard traint en er maar geen goede resultaten komen, moet je er op een gegeven moment een punt achter zetten. Natuurlijk hadden we tijdens het trainen momenten dat het echt goed ging, maar op het moment dat we op wedstrijd gingen verviel alle hoop onmiddellijk. Je zag aan hem dat hij zich niet op zijn gemak voelt in de ring. Hij doet het omdat het moet, niet omdat hij er plezier in heeft. En op het moment dat het paard het niet meer wil, dan houdt het voor de ruiter ook op. Wij kunnen enkel succes hebben als ons paard het wil doen. Als zij het niet willen doen hebben we geen succes”.

Prestaties

Hij vervolgt: “Ik ben gek met mijn paarden. Maar voor een wedstrijdruiter is een paard, hoe gek het ook klinkt, een ‘gebruiksvoorwerp’. Wij rijden paard voor de wedstrijden, niet omdat we zo verschrikkelijk veel van ze houden. Persoonlijk vind ik dat als je echt vreselijk veel van je paard houdt, je er geen wedstrijden mee moet rijden. Dat neemt niet weg dat als je paard hebt met het doel om er de sport mee in te gaan, je het zo aangenaam mogelijk voor ze moet maken”, benadrukt Voorn. “Je moet het hem zo goed mogelijk naar zijn zin proberen te maken zodat hij de prestaties kan leveren die je van hem verwacht. Op het moment dat dat niet gaat, is het einde verhaal”.

Eigen plezier

Ondanks dat Voorn dit paard niet meer gaat uitbrengen, is dit geen definitief afscheid van de houten balken. “De afgelopen jaren ben ik steeds meer gaan beseffen dat ik me wil focussen op hetgeen wat ik zelf doen. In de sport worden zo veel dingen verschillend gedaan. Er wordt verschillend gedacht en er worden verschillende keuzes gemaakt door mensen. Als je van de sport wilt genieten moet je je met jezelf bezighouden. Op het moment dat je naar anderen gaat kijken, kan het zijn dat je je gaat ergeren. Alles wat ik doe, doe ik voor mijn eigen plezier. Wat een ander doet probeer ik me van te distantiëren”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Digishots

Reacties