Al drie paarden in 2020 overleden op de Santa Anita Park renbaan

Al drie paarden in 2020 overleden op de Santa Anita Park renbaan

0 932

De beruchte Santa Anita renbaan in Californië houdt helaas in 2020 ook nog de gemoederen bezig. In de 19 dagen die dit jaar oud is zijn er sinds afgelopen weekend al drie paarden ingeslapen.

Overlijden

Het laatste slachtoffer is de pas vijfjarige Uncontainable die een beenbreuk opliep tijdens een training.  Afgelopen week was het de zesjarige Harliss die om dezelfde reden het leven liet. Op nieuwsjaarsdag werd er ook geracet, maar meteen met een verdrietige afloop. De vierjarige Golden Birthday haalde 2 januari niet. 

Verschrikkelijk jaar

Er kan gezegd worden dat 2019 een verschrikkelijk jaar was voor de renbaan. Maar liefst 40 paarden overleden, de renbaan sloot een tijd haar deuren en er werden verschillende demonstraties voor de deur georganiseerd. 

“Santa Anita blijft zich inzetten voor transparantie.” Brengt de renbaan in een statement naar buiten na het tweede sterfgeval. “In het afgelopen jaar hebben paarden meer dan 420.000 keer geracet of getraind op de baan met een veiligheidscijfer van 99,991%.”

Opspraak

Het is niet voor het eerst dat de renbaan in opspraak is. In het voorjaar werden de races al een paar weken stilgelegd, nadat opvallend veel paarden waren overleden. Experts die door de organisatie werden ingehuurd konden geen oorzaak vinden voor het hoge aantal sterfgevallen. Paarden stierven aan verwondingen tijdens de race of bij trainingen, maar ook aan hartaanvallen. Een aantal dieren overleed onder mysterieuze omstandigheden.

Santa Anita

Santa Anita is een van de grootste faciliteiten voor renpaarden van de VS. Er staan zo’n 2.000 paarden. Een recent onderzoek door de openbaar aanklager van Los Angeles gaf geen indicatie van dierenmishandeling of criminele activiteiten, zo meldt CNN.

Bron: CNN / De Hoefslag

Reacties