Agnes Kalk: “Via lymfedrainage zet je bepaalde putjes weer open”

Agnes Kalk: “Via lymfedrainage zet je bepaalde putjes weer open”

Agnes Kalk en Bouwe gedurende een lymfedrainagebehandeling. Foto: NHPhoto.

Naast haar kantoorbaan heeft amazone Agnes Kalk haar eigen bedrijfje Sportpaardenmassage Agnes Kalk, waarmee ze paardensportmassages en manuele lymfedrainage aanbiedt. Ook geeft ze les en is ze al meer dan 25 jaar jurylid tot en met klasse M2 dressuur.

Daarnaast heeft ze haar twee paarden bij huis staan. Met de NRPS-ruin Roan hoopt ze in het Z2 te gaan starten, haar Friese ruin Bouwe hoopt ze binnenkort onder het zadel te hebben. “Ik heb mijn dagen wel vol hoor, ik verveel me nooit!”, klinkt Kalk vrolijk.

Proefperiode

De inmiddels 13-jarige Roan leidde de amazone zelf op. Ze vertelt: “Ik ken hem al van veulen af aan. Hij was toen van een vriendin van mij. Zijn moeder is een dag na zijn geboorte overleden. Op het moment dat dat gebeurde, was ik er bij. Ik heb toen uren met hem gelopen.” Toen Kalk haar voormalige paard te koop zette, zei haar vriendin dat ze nog wel een paard voor haar had staan. Dat was Roan. “Zij had zelf een ongelukje met hem gehad, dus ik twijfelde eerst wel. Ik zeg: ‘Ik ben ook geen 25 meer!’ Hij is een proefperiode bij mij geweest en dat ging eigenlijk wel heel goed. We zijn samen gewoon in de B begonnen en zo door de jaren heen omhoog geklommen.”

Riens manier

“De laatste jaren hebben we wat pech gehad met een steeds terugkerende blessure”, vervolgt Kalk. Om die reden kwam ze terecht bij de opleiding van DressagePro, waar ze voornamelijk aangesproken werd door de trainingsmethode van Rien van der Schaft. “Ik ben gaan proberen of ik Roan op die manier van trainen gezond kon houden in het rijden. Dat pakt eigenlijk heel goed uit! Ik heb hier in het Noorden iemand getroffen, namelijk Joyce Haaijer, die ook die opleiding heeft gedaan. Samen zijn we nu op Riens manier aan het trainen en dat is een hele leuke samenwerking. Soms heb je gewoon iemand vanaf de grond nodig die je kan vertellen hoe het er uit ziet. Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar Roan is nu vijf maanden blessurevrij dus ik heb goede hoop dat we toch nog Z2 kunnen starten, misschien nog wel hoger.”

Agnes Kalk en Roan. Foto: NHPhoto.

Riool van het lichaam

Oorspronkelijk richtte haar bedrijf zich meer op sportmassages, maar nu is Kalk vooral veel bezig met manuele lymfedrainage. “Dat is een hele andere manier van inwerken dan het masseren, maar je kan er paarden gigantisch fijn mee helpen. Het lymfestelsel is eigenlijk het riool van het lichaam. Door via lymfedrainage bepaalde putjes weer open te zetten kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd. Als deze afvalstoffen weer weg zijn, kunnen de goede bouwstoffen weer aangevuld worden”, legt ze uit. “Manuele lymfedrainage werkt drieledig; het verhoogt dus de afvoer van de afvalstoffen, versnelt het herstel en stimuleert het immuunsysteem.” In haar werk komt Kalk vooral veel Friezen met CPL tegen. “Doordat het begint als mok wordt het niet onmiddellijk opgemerkt. Vervolgens gaat het van kwaad tot erger, totdat er huidafwijkingen komen zoals plooien en ruige stukken.”

Comfort geven

Deze Friese paarden, en natuurlijk ook andere paarden die last hebben van opgehoopte afvalstoffen, helpt de onderneemster graag. “Ik beloof niet dat ik een olifantenbeen weer dun krijg, maar wat ik wel kan doen is hem in ieder geval dunner krijgen dan hij was. Door afvalstoffen af te voeren, samen met verandering in management en voer, kun je zo’n paard wel weer comfort geven.” Ondanks dat ze door haar werk dus weet dat CPL veel voorkomt bij Friese paarden, heeft ze er zelf ook een gekocht. “Ik heb hem dan ook expres als veulen al gekocht, maar hij was nogal schichtig. Toen ik eenmaal aan zijn benen kon komen zat er wel iets wat ik liever niet zag, maar door drainage, aangepast voer en een behandeling van buitenaf hebben we het weer normaal gekregen. Als je er snel bij bent is de kans op herstel vrij groot”, vertelt ze.

Bodemonderzoek

Haar 4-jarige Bouwe loopt op dit moment al met een zadel op zijn rug aan de longeerlijn. Het is de bedoeling dat er binnenkort iemand op gaat. “Eigenlijk moet ik dat aan anderen overlaten, ik ben zelf nu 53 en heb ook wat ongemakjes aan mijn lichaam gehad”, geeft ze toe. “Eigenlijk wil ik het zelf doen, maar je wil geen ongein hebben aan je lijf. Daarom lijkt het me verstandig om het aan iemand anders over te laten, maar omdat hij zo braaf is twijfel ik soms wel.” Die braafheid is dan ook de reden waarom Kalk graag een Fries paard wilde. “Ik heb altijd al gezegd dat als ik wat ouder werd, ik een Fries zou nemen.  Ik heb altijd paarden gehad die hoog in het bloed staan en die verrassen me nog wel eens. Een bodemonderzoek doen vind ik niet erg, maar dan ga ik zelf wel op mijn knieën zitten en hoef ik niet van zo hoog te komen”, lacht ze.

Griezelig bewegen

“Friezen vond ik ook altijd al heel mooi”, vervolgt Kalk. “Bouwe was echter nog zo overbouwd toen hij 3 jaar was dat ik hem nog even heb laten lopen. Hij was echt een duikboot! Daar wilde ik niet op gaan zitten. Hij moest eerst meer terug in zijn eigen balans komen voor er iemand op ging zitten.” De amazone denkt wel dat het goed is dat ze heeft gewacht: “Hij is heel mooi bijgetrokken. Hij is nog in de groei, het doet heel veel met zijn lijf nu ik hem fanatieker aan het longeren ben. Ik vind het heel erg leuk om de paarden zelf op te leiden in in de sport uit te brengen. In de opleiding van Roan had ik al wel hoop voor het Z, maar bij Bouwe nog veel meer. Hij kan echt griezelig bewegen”, sluit Kalk hoopvol af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: NHPhoto

Reacties