Age Okkema over preferente Tsjalle 454: “Ik heb gelijk gekregen” *video*

Age Okkema over preferente Tsjalle 454: “Ik heb gelijk gekregen” *video*

0 2019
Tsjalle 454

De 13-jarige Tsjalle 454 werd zojuist tijdens de KFPS Hengstenkeuring preferent verklaard. “Voor ons is dit heel speciaal,” reageert eigenaar Age Okkema van Stal de Mersken.

“Volgens mij is hij nu de jongste hengst die preferent is verklaard.” Baert 411 werd in 2014 preferent verklaard, hij was toen veertien jaar oud. Ook Norbert 444 (v. Tsjerk) was bij die gebeurtenis veertien jaar oud.

Uitgesproken positie

Het past in het beleid van het KFPS om hengsten niet te lang te wachten met het toekennen van het predicaat ‘preferent’ voor hengsten die een ‘uitgesproken positie hebben binnen de fokkerij en hier zo’n grote invloed op hebben’.

Okkema bedankte in het WTC Expo in Leeuwarden speciaal de fokkers. “Die hebben Tsjalle, ondanks dat sommige mensen wat sceptisch waren toen hij uit het verrichtingsonderzoek kwam, toch gebruikt.  Zonder jullie was dit niet gelukt. Ik heb gelijk gekregen. Tsjalle is de beste hengst die er is.”

Goedgekeurde zoon

Van Tsjalle werden deze week vijf zonen aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, en een hengst uit een Tsjalle-merrie. Zijn goedgekeurde zoon Jehannes 484 was met 15 aangewezen zonen het afgelopen jaar de absolute topaanvoerder van de eerste bezichtiging van het KFPS.

Ook Jehannes 484 is eigendom van Okkema. De hengstenhouder wist meteen dat Jehannes een uitzonderlijke waarde zou hebben voor het stamboek, vertelde hij eerder aan Hoefslag. Okkema werd als eigenaar van Jehannes in Leeuwarden ook nog in het zonnetje gezet in een door Media Primair gesponsorde rubriek voor ingeschreven stamboekhengsten die nog niet op afstammelingen zijn onderzocht. Okkema krijgt een gratis abonnement op Hoefslag Fokkerij.

Jehannes 484- age okkema tsjalle 454

Hoge fokwaarde

Voor het stamboek waren onder meer het goede exterieur en de hoge fokwaarde van 64 procent van Tsjalle reden om hem preferent te verklaren. Vorig jaar werd zijn eerste dochter al model verklaard.  “Tsjalle is onvoorstelbaar goed. Hij heeft een fraaie rastypische voorhand een goede manier van draven, met veel gedragenheid. Zijn nakomelingen hebben veel aanleg voor de sport en blinken uit onder het zadel.”

Van zijn nakomelingen behaalden al 23 paarden het sportpredicaat. “Zij beschikken over ruim voldoende inzet, zijn goed bewerkbaar en het zijn buitengewoon plezierige paarden.”

Tsjalle 454 werd gefokt bij de familie Wijbenga-Meijer van fan Fjildsicht.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Tsjalle 454 PREFERENT

Tsjalle 454 is zojuist PREFERENT verklaard! Felicitaties aan fokker mevr. G. Wijbenga-Meijer & eigenaar Age Okkema!

Geplaatst door KFPS Royal Friesian op Zaterdag 12 januari 2019

Vergelijkbare artikelen

Reacties