AES keurt gitzwarte Arabisch volbloed Zonyx ox

AES keurt gitzwarte Arabisch volbloed Zonyx ox

0 5394
Zonyx ox
Zonyx OX is onder andere ook goedgekeurd voor het Dansk Varmblood en het Trakehner Verband.

AES-voorzitter Joris van den Oetelaar kreeg op zijn keuringsbezoek in Denemarken een niet alledaagse verschijning ter keuring aangeboden. Hengstenstation Kirk Arabians bood de gitzwarte volbloed arabier Zonyx ter goedkeuring aan. 

De tienjarige Zonyx is met zijn stokmaat van 1.64m voor een volbloed arabier flink aan de maat. Hij is gefokt in Amerika en gaat via vader Enzo ox in directe mannelijke lijn terug op Tersk Arabier Patron, die in de jaren ’70 van de vorige eeuw enige tijd in Nederland ter dekking stond en driemaal Nederlands kampioen werd.

Zonyx’ moeder Balih’s Treasure (CG Balih El Jamaal) heeft in de USA diverse titels als ‘sportarabier’ behaald en ook Zonyx wordt in de (dressuur)sport uitgebracht.

Zonyx is al eerder goedgekeurd voor het Deens Shagya-, Anglo- en sportarabieren stamboek, het Deens warmbloed (DWB) en het Trakehner Verband als veredelaar. In het verrichtingsonderzoek van DWB slaagde hij als een van de weinige volbloed arabieren met ‘zeer goed’ als beoordeling voor zijn draf en galop.

Zonyx ox
Zonyx ox kan zorgen voor adel en genetische diversiteit in de rijpaardfokkerij.

Ook Zonyx’ volle broer SO Jazz’z  is eveneens voor het DWB goedgekeurd.

Joris van den Oetelaar: ‘Onyx is echt een apart paard, met een prachtig exterieur, dressuuraanleg en een fantastisch karakter. Hij is zeer goed opgeleid en combineert met gemak zijn carrière onder het zadel met de fokkerij. We hebben diverse nakomelingen van hem gezien uit warmbloedmerries en diverse andere nakomelingen onder het zadel. We denken dat dit een mooie mogelijkheid is adel en genetische diversiteit aan de fokkerij toe te voegen.’

Zonyx heeft, net als ‘gewone rijpaarden’ zes lendenwervels, in plaats van de vijf die gebruikelijk zijn bij Arabisch volbloeden. Hij heeft bij het AES de status ‘Approved’ gekregen.

Reacties