Adinda Kollau: “Ik vind het belangrijk om kritisch naar mezelf te kijken”

Adinda Kollau: “Ik vind het belangrijk om kritisch naar mezelf te kijken”

adinda kollau

Adinda Kollau behaalde deze week het startbewijs voor de Zware Tour met de door haarzelf gefokte Jazz-merrie Embrace Me. De amazone had veel aan de feedback die ze na haar vorige wedstrijd kreeg van jurylid Dirk de Haas.

“Ik had hem gevraagd een toelichting te geven op wat hij op mijn protocol had geschreven,” vertelt de enthousiaste amazone. “Hij nam echt de tijd om dat uit te leggen, terwijl het nota bene zijn verjaardag was. Hij gaf aan hoe ik mijn scores omhoog zou kunnen brengen, dat was heel fijn. Door met hem de proef te evalueren, wist ik precies wat ik beter moest doen.”

Meer ruggebruik

Een van de opmerkingen van De Haas was dat Kollau haar merrie met meer ruggebruik moest laten lopen. “Het mocht wat ronder, dat heb ik later toen ik de proef terugkeek ook kunnen zien. Daar zat echt het verschil met de wedstrijd van deze week. Ik vind het belangrijk om als ruiter kritisch naar mezelf te kijken, in plaats van je aangevallen te voelen. De juryleden zien zoveel combinaties en hebben passie voor de sport.”

Waar Kollau, die in het voorjaar nog uitkwam in het ZZ-Zwaar, de afgelopen periode ook aan werkte was de ontspanning van haar gevoelige Jazz-dochter. “Daar ligt onze uitdaging! Het is een heel fanatiek en temperamentvol dier. We hebben eigenlijk een soortgelijk karakter. De rode draad in onze training is ‘less is more’. Ik heb ook heel veel gehad aan een clinic bij Anky van Grunsven, van stalamazone Twanny Smit. Zij gaf me ook weer nieuwe inzichten. Van haar, en van de instructrice van onze rijvereniging Ineke Jansen, kreeg ik tips om met nog meer gevoel te rijden en om het simpel te houden. Ik probeer om mijn ademhaling laag houden. Dat lukte tijdens onze laatste wedstrijd niet zo goed, maar ik merk dat het in de training wel uitmaakt, en daar heb ik er op wedstrijd toch baat bij. Hierdoor kan ik rust creëren bij mijn paard, waardoor zij meer door haar lijf gaat lopen. Al blijft dat steeds een uitdaging.”

In de kudde op de wei

De amazone hecht er veel waarde aan dat het rijden voor zowel haar als haar paard leuk blijft. “We gaan veel op buitenrit, proberen andere dingen uit en Embrace Me staat de hele dag in de kudde op de wei. Dat houdt haar gezond in het hoofd. Ik merk dat ze met plezier op wedstrijd gaat, ze heeft altijd de oren erop. Op wedstrijd kan ze zich steeds beter ontspannen en daardoor komt ze beter uit de verf. Dan kan het snel gaan.”

Het startbewijs voor de Zware Tour kwam echter toch nog onverwacht. “Ik was eigenlijk vergeten dat ik Inter I zou starten, maar ik dacht: ik doe het gewoon! De oefeningen beheerst ze immers, de uitdaging is om ze aan elkaar te breien. Maar het heeft gelukkig goed uitgepakt. De daadwerkelijke overstap is een grote, daar neem ik de tijd voor. Ik ben ook mijn jonge paard aan het beleren, dan kom ik er amper aan toe om ook nog te starten. Drie jaar geleden heb ik mijn eigen ZZ-Zwaar merrie een veulentje gegund en nu moet ik er dus maar eens op. Het is een nakomeling van Dream Boy en een heel ander paard dan mijn Jazz. In het nieuwe jaar ga ik dan weer met Embrace Me de ring in.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

foto: Dewi Gorter Fotografie

Reacties