Adinda Kollau: “De jury kon het verschil goed zien”

Adinda Kollau: “De jury kon het verschil goed zien”

0 1126
adinda kollau

Op de subtopwedstrijd in Voorthuizen eindigde Adinda Kollau met de door haarzelf gefokte Jazz-merrie Embrace Me op de tweede en de derde plek in het ZZ-Zwaar. De combinatie heeft, na een aantal minder geslaagde starts, de smaak te pakken in de subtop.

“In het begin was ze wat kijkerig,” vertelt Kollau. “Het heeft echt wat struggles gekost om haar vertrouwen in de proef terug te winnen en ik heb zelfs een paar keer af moeten groeten. Maar nu heb ik echt fijn gereden.”

Marmona V

De tienjarige Embrace Me werd geboren uit de Wellington-merrie Marmona V. Daarmee reed Kollau in het ZZ-Licht. “Het was heel verdrietig dat ze geblesseerd raakte. Ik besloot haar voor de fokkerij in te zetten, maar dat lukte de eerste twee jaar niet. In het derde jaar werd Embrace Me geboren. Daarna lukte het niet meer om haar drachtig te krijgen en op den duur heb ik haar moeten laten inslapen. Dat ik van haar nu zo’n goede nakomeling heb, heeft me wel over het verdriet heen geholpen.”

Centrale keuring

De amazone leidde Embrace Me helemaal zelf op. De merrie kreeg het afgelopen najaar op de thuiskeuring het sterpredicaat en gaat dit jaar naar de centrale keuring voor het keur-predicaat. “Ik hoop met haar te zijner tijd ook te kunnen fokken. Uit mijn andere paard Zusje (v Hamlet) heb ik nu een driejarige merrie van Dream Boy. Zusje is helemaal springgefokt, maar heeft nog nooit een balk van dichtbij gezien. Ik heb haar als tweejarige gekocht en ook zelf opgeleid. Ik rijd haar in het ZZ-zwaar en wil haar binnenkort weer oppakken. Haar dochter wordt nu zadelmak gemaakt en is ook een heel leuk paard geworden.”

Drie paarden is voor de moeder van drie, die ook nog een baan heeft, het best druk. “ Een kwestie van heel goed plannen. Het scheelt dat ik de paarden aan huis heb.”

Gymnastiseren

De amazone traint al meer dan tien jaar bij Boudewijn Heuseveldt. “We werken onder meer aan het gymnastiseren en sterker maken van de paarden, het controle houden over de hoofd-halshouding en aan de tempocontrole.”

Daarnaast heeft Kollau veel baat gehad bij het commentaar dat ze tijdens een vorige wedstrijd van een jurylid kreeg. “Ik heb daar na de wedstrijd verder op doorgevraagd. De opmerking was dat de proef een gehaaste indruk gaf. Ik heb gevraagd: Op welke momenten heb je dat gezien? Embrace Me was blijkbaar wat achter de loodlijn het was te weinig gedragen. Daar hebben we aan gewerkt. Ik heb Embrace nu wat meer op het achterbeen gezet, wat meer verzameld en hoger ingesteld. Daardoor kwamen we goed in het ritme, dat was heerlijk. Nu had ik in Voorthuizen toevallig dezelfde jury en die kon echt het verschil zien. Door wat te doen met het commentaar ben ik een betere wedstrijdruiter geworden.”

Rittigkeit

De amazone hoopt met de vosmerrie door te kunnen stromen naar de Prix st Georges. “Wat haar zo leuk maakt is dat ze altijd vrolijk is en altijd meewerkt. Ze heeft precies genoeg rittigkeit en lekker veel go. Maar het allerbelangrijkste is dat mijn paarden heel blijven. Ze staan hele dagen op de wei en verder ga ik vaak op buitenrit. In de training wil ik niet de grenzen opzoeken omdat ik ze wil sparen, ik ben heel zuinig op ze.”

De zege in het ZZ-Zwaar in Voorthuizen was tweemaal voor Diederik van Silfhout. Hij noteerde met Impression (v Don Schufro) scores van 72,857 en 72,429 procent.

Klik hier voor alle uitslagen van de wedstrijd in Voorthuizen.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Adinda Kollau

Reacties