Actie tegen uitsterven: Poitevin wordt weer werkpaard

Actie tegen uitsterven: Poitevin wordt weer werkpaard

0 2447
trekpaard

Een van de oudste trekpaardenrassen van Frankrijk, de Poitevin, wordt met uitsterven bedreigd. Om dat te voorkomen worden de dieren steeds vaker ingezet om bijvoorbeeld huisvuil op te halen.

De Poitevin dreigde twintig jaar geleden uit te sterven, omdat ze waren vervangen door tractoren en vrachtwagens. Er zijn nog maar 1300 paarden over. Dat is onder meer te danken aan een groepje van ongeveer honderd fokkers in de regio Nouvelle-Aquitaine in het zuidwesten van Frankrijk.

Fokkers van het trekpaard pleiten er nu voor dat de paarden vaker worden ingezet door overheden. Talloze dorpen en steden in Frankrijk doen vrachtwagens al in de ban en laten het vuilnis ophalen door paard en wagen. Sommige dorpen laten ook hun schoolkinderen vervoeren met een door paarden getrokken wagen, tot groot plezier van de kinderen zelf.

Beter voor het milieu

In het dorp Saint-Prix, buiten Parijs, wordt het vuilnis al zeven jaar door Poitevins opgehaald. Zo wordt jaarlijks meer dan 360 ton afval naar de vuilstort gebracht. Volgens burgemeester Jean-Pierre Enjalbert zijn paard en wagen niet per se goedkoper, ‘maar wel beter voor het milieu’.

De Poitevins worden nu al in meer dan zestig gemeentes ingezet. Zo ook op de stranden van Ile de Ré, een populaire badplaats. Bénédicte Touchard, die verantwoordelijk is voor de paarden, denkt dat de stranden nu veel schoner zijn. ‘Mensen raken zich ervan bewust dat ze geen afval op het strand achter moeten laten.’

Bron: telegraph.co.uk

Foto: DigiShots

Reacties