Let op: aantal gevallen atypische myopathie stijgt

Let op: aantal gevallen atypische myopathie stijgt

De internationale onderzoeksgroep voor atypische myopathie waarschuwt: het aantal gevallen van atypische myopathie stijgt de laatste dagen. Voorkom dat paarden in de buurt van esdoornbladeren (de helikoptertjes) en -zaden komen, meldt de GDD.

Esdoornbladeren en -zaden

Als paarden ontkiemende esdoornzaden eten, kunnen ze vergiftigd raken en atypische myopathie (AM) oplopen. Maar hoe voorkom je dat je paard de zaailingen eet? Loop bijvoorbeeld een rondje door de wei voordat de paarden de wei in gaan. Als er zaadkiemen zijn, kun je deze onschadelijk maken door ze te maaien of verbranden.

Symptomen

AM is een zeer ernstige ziekte. Paarden die de vergiftiging oplopen verkrampen, bewegen moeilijk, gaan verkrampt liggen en zijn soms benauwd. Daarnaast kan de urine ook opvallend donker zijn. De getroffen dieren tonen sterk verhoogde spierwaardes (CPK, ASAT en LDH) in het bloed.

Dodelijk

AM komt niet vaak voor, maar heeft bijna altijd de dood als gevolg. Het wordt het vaakst geconstateerd bij paarden die in kale weides lopen en niet tot nauwelijks bijgevoerd worden. Deze omstandigheden stimuleren de dieren vaak om de wat minder smakelijke esdoornzaden te eten.

Als jouw paarden in een weide lopen waar esdoorns omheen staan, is het goed om met een tijdelijke omheining de risicoplekken af te zetten. Daarnaast is het belangrijk om de paarden bij te voeren en de tijd die ze doorbrengen in de weide te minimaliseren.

 

Bron: GDD

Foto: Remco Veurink

Reacties