Aangepaste hengstenkeuring Groninger paard

Aangepaste hengstenkeuring Groninger paard

Groninger
Groninger hengstenkeuring 2020 (foto: Het Groninger Paard)

De stamboekvereniging Het Groninger Paard organiseert op zaterdag 27 februari de jaarlijkse hengstenkeuring. Vanwege de coronamaatregelen zal de hengstenkeuring in aangepaste vorm plaatsvinden, zonder publiek.

Video

De merriehouders en leden van de stamboekvereniging zullen toch de hengsten kunnen bekijken. De al goedgekeurde stamboekhengsten worden thuis gefilmd. De nieuw te keuren hengsten worden op de HJC Manege in Tolbert gekeurd en gefilmd.

Ook de hengstenhouders met erkende hengsten van zusterstamboeken krijgen de mogelijkheid hun hengst te laten zien.

Levend erfgoed

Het Groninger paard is van oorsprong een werkpaard, ingezet voor landbouw en transport. Het ras dreigde te verdwijnen als gevolg van de industrialisatie.  De Groninger hengst Baldewijn is in de tweede helft van de vorige eeuw van de slager gered en aangekocht met de steun van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leek samen met Mw. A.T. Clason en Dhr. S. Bottema van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. De heer Th. P. (Theun) Swarts was destijds de burgemeester van de gemeente Leek.

In samenwerking met de Stichting Zeldzame Huisdierrassen zet de Vereniging zich met hart en ziel in om dit levend erfgoed te behouden, waarin de fokkerij een essentiële rol speelt. Toch groeit de vraag naar Groninger paarden om de veelzijdigheid, betrouwbaarheid en het nuchtere karakter van de paarden.

Bron en foto: Het Groninger Paard

 

 

Reacties