IBOP: Jualita O meest complete dressuurpaard

IBOP: Jualita O meest complete dressuurpaard

johnson

Bij de HJC Manege in Tolbert en bij Manege Buitenhorst in Oosteind kwamen dinsdag zowel spring- als dressuurpaarden in de baan voor hun IBOP. In Tolbert was de hoogste score bij de dressuurpaarden voor Ivana en bij de springpaarden naar Dwivoli van de Groote Kamps Z.

In Oosteind waren de hoogste punten voor Haranta bij de springpaarden en voor Jualita O bij de dressuurpaarden. Hier slaagde in beide richtingen maar liefst driekwart van de aangeboden paarden voor deze aanlegtest.

In Tolbert stonden Marcel Beukers en Bart Henstra in de baan als juryteam. Bij de springpaarden slaagden er twaalf van de zeventien aangeboden paarden voor de aanlegtest. Bij de dressuurpaarden waren dat er twaalf van de drieëntwintig.

Dressuur

Met 84 punten was Ivana de best presterende dressuurmerrie. De Apache-dochter eindigde als veulen op de vijfde plaats tijdens de finale van Nationale Veulenkeuring. ‘Dit paard stapte correct en viel in draf op door haar mooie techniek en dito houding, waarbij ze steeds veel lichaamsgebruik liet zien. Galopperen deed ze extra, met heel veel afdruk en ruimte. Ze schakelde heel makkelijk en nam daarbij gewicht op de achterhand. Voor deze gang konden wij een 9 opschrijven. Ze liet zich gedurende haar verrichting heel fijn bewerken door haar amazone Ina Beuving.

Nog een paard met een mooie score was de donkerbruine merrie Jadelisa (v Everdale). Henstra: ‘Een paard met veel looplust en dito lichaamsgebruik. Voor haar stap scoorde ze 8.5. Draven deed ze met veel expressie en in een mooie houding. Daarbij galoppeerde ze met veel souplesse en een mooie beentechniek.’

Springpaarden

Het meest complete springpaard was deze keer Dwivoli van de Groote Kamps Z. Een paard met een royale galop met daarin veel balans. In het springen toonde ze heel veel overzicht en sprong goed terug in het lichaam. Ze viel op door haar functionele techniek, waarbij ze tevens een goed voorbeengebruik liet zien, bascule toonde en achter zeer goed opende. ‘In haar constante verrichting viel haar atletisch vermogen positief op’, aldus Henstra.

Dwivoli van de Groote Kamps Z (v.Denzel van ’t Meulenhof) werd op nette wijze voorgesteld door Berber Dijkman en scoorde 82.5. Ze is geboren uit ster sportmerrie Wievoli (v.Roven xx), die 1.40 m achter haar naam heeft staan.

Ook aan de achtjarige schimmelruin Eggcelent I.E.G. (v Cardento), voorgesteld door Jolijn van Asselte, kon het juryteam 80 punten kwijt. Bart: ‘Dit paard viel ons vooral op door zijn vermogen. Hij sprong met veel macht, met veel kracht in de afzet, waarbij hij de sprong steeds goed bekeek en beoordeelde. Als je iets zou willen opmerken, dan was hij soms wat wisselend in zijn beentechniek.’

Oosteind

Voor de beoordeling van de dressuurpaarden in Oosteind waren Petro Trommelen en Bart Bax verantwoordelijk. Van de dertien paarden slaagden er negen voor hun IBOP. Met 80 punten was Jualita O het meest complete dressuurpaard. Zij kreeg onder meer een hoog cijfer voor haar galop, die uitblonk in balans. Ze kon hierin makkelijk terugkomen op de achterhand, waarbij ze goed gesloten bleef en weer even makkelijk verruimde. Daarbij beschikte ze over een actieve draf met eveneens ruimte en veel balans.

Jualita O werd op correcte wijze voorgesteld door Yvon Copal. De donkerbruine merrie is een dochter van Grand Prix-dressuurhengst en Olympiade-ganger Johnson. Volle broer Edison O is aangewezen voor het KWPN verrichtingsonderzoek; andere volle broer Handsome O werd in 2015 kampioen op de HK.

Springpaarden

De springpaarden werden beoordeeld door Trommelen en Arnold Kootstra. ‘We hebben in Oosteind een goede dag gehad; van de twaalf aangeboden springpaarden slaagden er negen,’ aldus Kootstra.
De hoogste score, 81 was voor Haranta. ‘Een hele aansprekende en royaal gebouwde dochter van Numero Uno, die een bijzonder lichtvoetige galoppade liet zien. In het springen toonde ze veel afdruk en een goede techniek. Deze merrie liet zich heel fijn bewerken en werd perfect voorgesteld door haar ruiter, Jorn Emschove.’

Haranta werd aan het einde van de ochtend ook opgenomen in het stamboek. ‘Zo snel kan het gaan; zij ging ‘s morgens als gewoon paard van huis en keerde ’s middags als stermerrie huiswaarts.’

Bron: KWPN

Foto: DigiShots

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Reacties