820e editie Zuidlaardermarkt gaat niet door

820e editie Zuidlaardermarkt gaat niet door

De 820ste editie van de Zuidlaardermarkt gaat niet door. De grootste paardenmarkt van Europa wordt afgelast vanwege het coronavirus. De Zuidlaardermarkt zou pas op 20 oktober gehouden zou worden. De gemeente Tynaarlo vindt het niet verantwoord om door te laten gaan.

Vaccin

Burgemeester Marcel Thijsen schrijft “Een moeilijk besluit, waarmee we één van de gezelligste evenementen in Noord-Nederland afblazen. Alles lijkt er echter op dat de Zuidlaardermarkt in oktober niet gehouden kan worden”. De burgemeester doelt op de verwachting van het Ministerie van Volksgezondheid dat grote evenementen pas plaats kunnen vinden zodra er een vaccin is.

Europa

“Als de Zuidlaardermarkt al zou mogen plaatsvinden, dan moet deze onder andere worden vormgegeven volgens de anderhalve-meter-richtlijn”, vervolgt hij. “Ik heb weinig fiducie in de maatregelen die we hiervoor als organisatie kunnen treffen, zonder dat dit ten koste gaat van het unieke karakter van de Zuidlaardermarkt.” Ook het feit dat er mensen uit heel Europa komen is een bezwaar voor Thijsen.

Feesttent

De markt is al achthonderd jaar oud en wordt standaard op de derde dinsdag van oktober georganiseerd, maar gedurende de hele voorgaande week zijn er ook al tal van activiteiten in het dorp. De paardenmarkt en de vier kilometerslange warenmarkt worden door bezoekers vanuit heel Europa bezocht, gaan dus niet door, dat geldt ook voor de geplande landbouwshow met trekkers en landbouwmachines op de Brink. De feesttent staat er ook niet in oktober.

Bron: RTV Drenthe

Foto: Remco Veurink

Reacties